Department of Food Technology and Assessment

  • Pracownicy emerytowani

    prof. dr hab., dr h.c. Adolf Horubała
    prof. dr hab. dr h.c. Andrzej Pisula
    prof. dr hab. Alicja Ceglińska
    prof. dr hab. inż. Mieczysław W. Obiedziński
    prof. dr hab. Tadeusz Haber
    prof. dr hab. Andrzej Jarczyk
    prof. dr hab. Krzysztof Krygier
    prof. dr hab. Marta Mitek
    prof. dr hab. Stanisław Zmarlicki
    dr inż. Danuta Dojczew
    dr inż. Andrzej Gasik
    dr inż. Krzysztof Leszczyński

Division of Meat Technology

Research

Didactics

Cooperation with the environment

Apparatus

  • Wyposażenie technologiczne:

    Zakład Technologii Mięsa jest wyposażony w kompletne linie technologiczne pozwalające na produkcję w skali laboratoryjnej wielu asortymentów przetworów mięsnych, w tym wędzonek, kiełbas, produktów blokowych, wędlin podrobowych, konserw oraz różnych wyrobów garmażeryjnych. Na wyposażeniu Zakładu Technologii Mięsa znajdują się m.in.: wilki, tenderyzator, mieszałki do farszu, kutry, nadziewarki, klipsownice, formy do wyrobów blokowych, nastrzykiwarka, masownica, aplikator do wędzonek, komora wędzarniczo-parzelnicza, piec konwekcyjno-parowy, Thermomix, bemar, zamykarka do puszek, autoklaw. Posiadamy również liofilizator oraz komorę ciśnieniową pozwalającą na poddanie próbek działaniu ciśnienia do 500 MPa. W Zakładzie Technologii Mięsa znajduje się również linia do pakowania mięsa i produktów mięsnych obejmująca: krajalnicę, maszynę do pakowania w technologii MAP, SKIN i pakowania próżniowego, analizatory szczelności opakowań, analizatory gazów (O2/CO2) oraz urządzenie do badania grubości folii opakowań. Dostępne są również sklepowe lady chłodnicze umożliwiające przechowywanie produktów w warunkach imitujących przechowywanie w realnych warunkach dystrybucji.

  • Wyposażenie badawcze:

    Zakład Technologii Mięsa wyposażony jest w urządzenia laboratoryjne pozwalające na ocenę jakości tusz i mięsa zwierząt rzeźnych oraz produktów mięsnych, w tym m.in. stanowiska do komputerowej analizy obrazu 2D, skaner 3D, kamerę termowizyjną, mikroskop metalograficzny, kolorymetry odbiciowe, spektrofotometry, teksturometr, pH-metry, konduktometry, stanowiska do oznaczania podstawowego składu chemicznego (wody metodą suszarkową, białka metodą Kjeldahla, tłuszczu metodą Soxhleta), aparat FoodScan2 do szybkiej analizy składu chemicznego mięsa i produktów mięsnych, urządzenie do pomiaru aktywności wody, wyparkę, liofilizator, homogenizatory, wirówki, łaźnie wodne. Posiadamy również urządzenie do szybkiej analizy jakości jaj.

Division of Milk Technology

Research

Didactics

  • Zajęcia prowadzone dla Studentów kierunku Technologia żywności i żywienia człowieka:

    Bakterie mlekowe w technologii żywności
    Domowy wyrób serów i wędlin
    Ekonomika i organizacja przedsiębiorstwa żywnościowego
    Etyka biznesu
    Kreatywne myślenie
    Mikrobiologia i biotechnologia w mleczarstwie
    Ocena jakości produktów i logistyka
    Ogólna technologia żywności
    Praca dyplomowa
    Projektowanie produktu
    Propedeutyka przemysłu spożywczego
    Przedmiot specjalizacyjny – projekt
    Przetwórstwo surowców roślinnych i zwierzęcych
    Seminarium dyplomowe
    Seminarium inżynierskie
    Seminarium magisterskie
    Surowce pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
    Techniki analityczne w technologii mleczarskiej
    Technologia mleka
    Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczego
    Towaroznawstwo surowców i produktów przemysłu spożywczego
    Współczesne technologie
    Wybrane zagadnienia z technologii mleczarskiej
    Zarządzanie przedsiębiorstwem żywnościowym
    Zarządzanie zasobami ludzkimi

  • Zajęcia prowadzone dla Studentów kierunku Towaroznawstwo w Biogospodarce:

    Bakterie mlekowe w technologii żywności
    Podstawy zarządzania
    Seminarium inżynierskie
    Towaroznawstwo żywności
    Towaroznawstwo produktów rolniczych pochodzenia zwierzęcego

  • Zajęcia prowadzone dla Studentów kierunku Bezpieczeństwo żywności:

    Bakterie mlekowe w technologii żywności
    Technologia i higiena żywności pochodzenia zwierzęcego

  • Zajęcia prowadzone dla Studentów kierunku Biotechnologia:

    Kultury starterowe w przemyśle spożywczym
    Podstawy higieny produkcji żywności
    Probiotyki i prebiotyki
    Technologia żywności probiotycznej
    Wykorzystanie bakterii mlekowych w przemyśle spożywczym

  • Zajęcia prowadzone dla Studentów kierunku Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności (zajęcia w języku angielskim):

    Processing of organic animal raw materials

  • Zajęcia prowadzone dla Studentów kierunku Zootechnika:

    Obrót i podstawy przetwórstwa surowców pochodzenia zwierzęcego

Cooperation with the environment

Apparatus

Division of Food Quality Assessment

Research

Didactics

  • Zajęcia prowadzone dla Studentów kierunku Technologia żywności i żywienia człowieka:

    • Analiza i ocena jakości żywności
    • Prawo żywnościowe
    • Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczego
    • Współczesne trendy w analityce
    • Technolog żywności a współczesny przemysł
    • Zarządzanie w sytuacjach kryzysowych w przemyśle spożywczym
    • Metody analityczne w badanuiach żywności
    • Analiza sensoryczna
    • Wybrane aspekty jakości żywności
    • Zagrożenia żywności
    • Zapewnienie jakości i bezpieczeństwa w przemyśle spożywczym
    • Przedmiot specjalizacyjny – projekt
    • Praca dyplomowa
    • Seminarium dyplomowe
    • Seminarium magisterskie
  • Zajęcia prowadzone dla Studentów kierunku Towaroznawstwo w biogospodarce:

    • Podstawy prawa
    • Zarządzanie bezpieczeństwem żywności
    • Metody oceny produktów spożywczych
    • Praca dyplomowa
  • Zajęcia prowadzone dla Studentów kierunku Bezpieczeństwo żywności:

    • Analiza i ocena jakości żywności
    • Prawo żywnościowe
    • Toksykologia żywności
    • Instrumentalne metody oceny bezpieczeństwa i jakości żywności
    • Zagrożenia chemiczne i fizyczne w żywności
    • Autentyczność i identyfikowalność żywności
    • Praca dyplomowa
    • Seminarium dyplomowe
  • Zajęcia prowadzone dla Studentów kierunku Biotechnologia:

    • Analiza produktów i procesów biotechnologicznych
  • Zajęcia prowadzone dla Studentów kierunku Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności (zajęcia w języku angielskim):

    • Hazards for Food Safety
  • Fakultety:

    • Alergeny w żywności
    • Przeciwutleniacze naturalne i syntetyczne w żywności
    • Walidacja metod analitycznych
    • Systemy zarządzania w laboratorium
    • Bioactive food components
    • Positive and negative food substances
    • Białka i węglowodany – aspekty żywieniowe i technologiczne
    • Nowe metody w analizie żywności

Cooperation with the environment

Apparatus

  • Aparatura naukowo-badawcza w Zakładzie Oceny Jakości Żywności:

    • chromatografy gazowe sprzężone ze spektrometrami mas firmy Shimadzu
    • chromatograf cieczowy firmy Shimadzu z detektorem spektrofluorymetrycznym i spektrofotometrycznym z matrycą fotodiodową
    • chromatograf cieczowy firmy Shimadzu z detektorem refraktometrycznym i spektrofotometrycznym do chromatografii żelowej
    • spektrofluorymetr Shimadzu
    • spektrofotometry Shimadzu UV-Vis
    • jednostka do mineralizacji Buchi
    • aparat do destylacji z parą wodną Buchi
    • zestaw do miareczkowania Tiroline Easy
    • fotometr płomieniowy
    • polarymetr Polax
    • homogenizator X360
    • Homogenizator łopatkowy BAG MIXER 400P
    • generator azotu NX18LA
    • suszarka próżniowa Memmert
    • piec muflowy
    • refraktometr
    • cieplarka laboratoryjna Memmert
    • wirówka MPW z funkcją chłodzenia
    • aparat do elektroforezy SDS PAGE
    • komora do elektrotransferu

    Zakład dysponuje ponadto różnorodnym drobnym sprzętem laboratoryjnym, jak specjalistyczne wagi laboratoryjne, pehametry, konduktometry, młynki laboratoryjne, mieszadła magnetyczne i mechaniczne, wytrząsarki typu vortex, łaźnie wodne z wytrząsaniem i bez wytrząsania, suszarki, płuczka ultradźwiękowa.

  • Urządzenia wchodzące w skład wyposażenia Centrum Żywności i Żywienia:

    • Zestaw LC-MS-MS – 8050, firmy Shimadzu – chromatograf cieczowy sprzężony z podwójnym spektrometrem mas typu potrójny kwadrupol wraz z ultrasprawnym chromatografem cieczowym i 3 innymi rodzajami detektorów stosowanymi w LC – detektorem fotodiodowym, fluorescencyjnym oraz rozpraszania światła
    • Wyparka próżniowa rotacyjna, firmy BÜCHI Labortechnik AG, model Rotavapor R-300/V wraz z termostatowaną łaźnią wodno-olejową B-305 oraz membranową pompą próżniową, model V-300 i kontrolerem próżni, model I-300 firmy BÜCHI Labortechnik AG
    • Czytnik mikropłytek firmy BMG Labtech, model SPECTROstar Nano
    • System do ekstrakcji SPE oraz odparowywania firmy Thermo Scientific, model 26080
    • Łaźnia wodna firmy Laboplay, model TF-1600 z mieszadłem magnetycznym Lab Companion, model MS-53M
    • Wytrząsarka laboratoryjna firmy Buhler GmbH, model KS 15B wraz z inkubatorem TH15
    • Wirówka laboratoryjna z funkcją chłodzenia firmy MPW, model 352R
    • Mikrowirówka firmy Biosan, model Microspin 12
    • Urządzenie wielofunkcyjne typu termomikser, z możliwością: rozdrabniania do różnej wielości cząstek, w tym do proszków, emulgowania, rozpuszczania, rozdrabniania, mielenia, podgrzewania, poddawania obróbkom termicznym (m. in. gotowaniu, smażeniu, gotowaniu na parze)
    • Waga precyzyjna firmy Radwag, model PS 1000.3Y
    • Waga analityczna firmy Radwag, model XA 210.4Y

Division of Fruit, Vegetable and Cereal Technology

Employees

Research

Didactics

Cooperation with the environment

Apparatus

Division of Fats and Food Concentrates Technology

Research

Didactics

Cooperation with the environment

  • Oferta dla praktyki

    ⦁ Konsultacje dotyczące technologii tłuszczów jadalnych i koncentratów spożywczych oraz metod badania ich jakości.
    ⦁ Optymalizacja i modyfikowanie technologii otrzymywania tłuszczów, produktów tłuszczowych oraz koncentratów spożywczych.
    ⦁ Opracowanie innowacyjnych prozdrowotnych produktów spożywczych przy wykorzystaniu np. naturalnych przeciwutleniaczy, zamienników tłuszczu, błonnika, preparatów białkowych, cennych żywieniowo surowców odpadowych.
    ⦁ Konsultacje dotyczące projektowania, znakowania i możliwości wprowadzania na rynek innowacyjnych produktów spożywczych
    ⦁ Oznaczanie składu kwasów tłuszczowych (GC).
    ⦁ Oznaczanie stabilności oksydatywnej tłuszczów (Rancimat);
    ⦁ Ocena aktywności naturalnych i syntetycznych preparatów przeciwutleniających w olejach jadalnych (badania przechowalnicze, próby termostatowe, test DPPH, Rancimat).
    ⦁ Oznaczanie zawartości barwników w olejach metodą spektrofotometryczną, liczby anizydynowej, absorbancji w UV.
    ⦁ Oznaczanie zawartości tłuszczu (Soxhlet, Soxtec) i jakości chemicznej tłuszczu (liczba kwasowa, nadtlenowa).
    ⦁ Oznaczanie związków polarnych, punktu dymienia tłuszczów smażalniczych.
    ⦁ Oznaczanie zawartości białka (Kjeltec), zdolność wiązania wody i tłuszczu, badanie właściwości emulgujących, pianotwórczych, żelujących.
    ⦁ Badanie aktywności wody produktów spożywczych
    ⦁ Badanie barwy produktów spożywczych w systemie CieLab (Minolta)
    ⦁ Oznaczanie aktywności przeciwutleniającej, zawartości polifenoli i katechin w herbacie i kawie.
    ⦁ Badanie stabilności emulsji (Lumisizer, Reolaser).
    ⦁ Badanie parametrów tekstury (TextureAnalyser TA.XT plus) i lepkości produktów spożywczych (Brookfield DV2T).

Apparatus

  • Pracownie i laboratoria Zakładu Technologii Tłuszczów i Koncentratów Spożywczych wyposażone są w następujące urządzenia technologiczne:

    suszarnia rozpyłowa z łożem fluidalnym, Armfield FT80;
    ekstruder, Brabender;
    piec konwekcyjno – parowy, UNOX;
    pakowarka próżniowa, Empra;
    homogenizator do otrzymywania emulsji – młynek koloidalny, PT MASZ;
    homogenizator wysokociśnieniowy, APV;
    homogenizator, SLIVERSON; roboty kuchenne, KitchenAid;
    prasa ślimakowa do tłoczenia olejów na zimno, FARMET;
    grill, GARLAND;
    smażalnik, FRYMASTER;
    jak również w sprzęt laboratoryjny pozwalający zbadać cechy jakościowe surowców oraz gotowych produktów tłuszczowych i koncentratów spożywczych m.in.:
    aparat do badania stabilności emulsji Lumisizer, LUM;
    aparat do badania stabilności emulsji Rheolaser Master, Formulation; r
    heometr cyfrowy DV3 THA EXTRA, Brookfield;
    teksturometr TA.XT2, STABLE MICRO SYSTEM;
    aparat do oznaczania aktywności wody, PreAquaLab;
    mikroskop, DeltaOptical;
    aparat do oznaczania białka Kjeltec, Foss Tecator;
    aparat do oznaczania zawartości tłuszczu – Soxtec, Foss Tecator;
    aparat do oznaczania stabilności tłuszczów, Rancimat, METROHM;
    chromatograf gazowy TRACE 1300, Thermo Scientific;
    autosampler Al 1310, Thermo Scientific;
    aparat do oznaczania punktu dymienia SYD-3536 Clevland Open Cup Flash Point Tester;
    do pomiaru barwy i zawartości barwników chlorofilowych i karotenoidowych – spektrofotometr Helios β, Thermo Spectronic;
    spektrofotometr UV-VIS Genesis 180, Termo Scientific;
    kolorymetr przenośny i stacjonarny (pomiar w odbiciu i przeźroczu), KONICA MINOLTA;
    dodatkowo – wagosuszarka MA 50.R, suszarki konwekcyjne laboratoryjne;
    wirówki MPW –352, MPW;
    a do prób przechowalniczych – termostat 2-komorowy, POL-ECO.