Research at the Institute

Research

Projects

  • Projekty krajowe od 2017 r. (NCN):

    „Wpływ selenu oraz procesu anhydrobiozy na aktywność fizjologiczną komórek drożdży” – PRELUDIUM BIS-2; w ramach „Narodowego Centrum Nauki” (2020/39/O/NZ9/00639), 01.10.2021–30.09.2025, 505 396 zł, dr hab. inż. Marek Kieliszek

    Charakterystyka determinantów genetycznych biosyntezy kwasu propionowego oraz analiza ich funkcjonalności w wybranych bakteriach fermentacji mlekowej, 2019-2022, OPUS, dr hab. Lidia Stasiak-Różanska (koordynator zadania badawczego w konsorcjum, SGGW partner), 293 600 zł.

    Aktywność biologiczna etanolowego ekstraktu miejskiego propolisu i pullulanowego filmu jadalnego z jego dodatkiem, 2019-2021, PRELUDIUM, mgr inż. Katarzyna Pobiega, 140 000 zł.

    Badania nad indukcją zwiększonej syntezy b(1,3)/(1,6) glukanu w komórkach drożdży Candida utilis ATCC9950 namnażanych w podłożach modelowych, 2019-2020, MINIATURA, dr hab. Anna Bzducha-Wróbel, 45 199 zł.

    Badanie kinetyki degradacji antocyjanów podczas homogenizacji wysokociśnieniowej roztworów modelowych, 2019-2020, MINIATURA, dr inż. Bartosz Kruszewski, 46 245 zł.

    Analiza przebiegu szlaków biosyntezy tłuszczów w komórkach drożdży modelowych Yarrowia lipolytica w podłożach zawierających lipidowe źródło węgla, 2019-2020, MINIATURA, dr inż. Agata Fabiszewska, 33 880 zł.

    Analiza zwartości lignanów oraz aktywności przeciwutleniającej nasion i kiełków facelii błękitnej (Phacelia tanaceti folia Benth.), 2019-2020, MINIATURA dr inż. Edyta Symoniuk, 50 000 zł.

    Badania nad zwiększeniem biosyntezy torulenu i torularodyny przez drożdże Rhodotorula mucilaginosa podczas hodowli w podłożach z odpadów rolno-spożywczych, 2019-2020, MINIATURA, dr inż. Anna Kot, 40 095 zł.

    Analiza struktury złoża oraz cząstek proszków uzyskanych z fermentowanych soków warzywnych metodą suszenia rozpyłowego, 2019-2020, MINIATURA, dr hab. Emilia Janiszewska-Turak, 41 580 zł.

    Badanie zdolności fizjologicznych bakterii propionowych do utylizacji odpadów przemysłu rolno-spożywczego, 2019-2020, MINIATURA, dr inż. Kamil Piwowarek, 39 182 zł.

    Jak zasilanie źródłem węgla i temperatura kształtują metabolizm drożdży olejogennych podczas hodowli w podłożach z odpadowym źródłem azotu? 2019-2020, MINIATURA, dr hab. Iwona Gientka, 49 500 zł.

    Otrzymywanie i charakterystyka emulsji typu olej w wodzie (O/W) stabilizowanych kompleksami białkowo-ramnolipidowymi, 2019-2020, MINIATURA, dr Diana Mańko-Jurkowska, 35 200 zł.

    Charakterystyka Cronobacter spp. o istotnym znaczeniu klinicznym wyizolowanych z produktów spożywczych, 2019-2020, MINIATURA, dr inż. Monika Garbowska, 49 940 zł.

    Badanie przeciwdrobnoustrojowej aktywności biopolimeru na bazie pullulanu z dodatkiem nanocząstek srebra, 2019-2020, MINIATURA, dr inż. Karolina Kraśniewska, 38 500 zł.

    Badania transkryptomu mutanta w genie rgr kodującym potencjalny regulator transkrypcji u Lactococcus lactis, 2018-2019, MINIATURA, dr hab. Lidia Stasiak-Różanska, 49 500 zł.

    Badanie oddziaływań pomiędzy kwasami fenolowymi i ich wpływ na ograniczenie wzrostu bakterii występujących w żywności, 2017-2018, MINIATURA, dr inż. Alicja Synowiec.

    Studia nad wpływem matrycy żywnościowej na proces modelowego trawienia cholesterolu, 2017-2018, MINIATURA (2017/01/X/NZ9/00919), dr hab. Dorota Derewiaka.

    Badania nad wpływem dodatku białek roślinnych na zdolność żelowania i wybrane właściwości żeli inulinowych, 2018, MINIATURA (DEC-2017/01/X/NZ9/01589), dr inż. Anna Florowska.

    Innowacyjny produkt truskawkowy o wykreowanej strukturze, 2014-2017, (DEC-2013/09/D/NZ9/04150) SONATA 5, dr hab. Agnieszka Ciurzyńska, dr hab. Agata Marzec, prof.

    Badanie mechanizmu działania ultradźwięków oraz blanszowania parą wodną jako zabiegów wstępnych przed suszeniem mikrofalowo-konwekcyjnym wybranych ziół, 2013-2017, (2012/07/N/NZ9/02076) PRELUDIUM 4, dr inż. Magdalena Dadan.

  • Projekty krajowe od 2017 r. (NCBiR):

    Projekt “Opracowanie innowacyjnej metody obliczania śladu węglowego dla podstawowego koszyka produktów spożywczych” – zadanie w ramach projektu „Rozwój technologii produkcji zdrowej żywności z uwzględnieniem zarządzania odpadami odżywczymi i metodami obliczania śladu węglowego” (BIOSTRATEG3/343817/17/NCBR/2018), 2018.07.02 – 2021.07.01, dr hab. Monika Janowicz, prof. SGGW

    Projekt “Opracowanie technologii hybrydowego suszenia odpadów i produktów ubocznych przemysłu owocowo-warzywnego” Szybka ścieżka POIR.01.01.01-00-0086/18, 2018-2020, dr inż. Artur Wiktor.

    Projekt “Nowe opakowania z wykorzystaniem surowców odnawialnych i innowacyjnych impregnatów parafinowych” (BIOSTRATEG2/298537/7/NCBR/2016), 2016.01.01-2018.12.31, dr hab. Małgorzata Nowacka (SGGW partner w konsorcjum).

    Zadanie “Development of sustainable processing technologies for converting by-products into healthy, added value ingredients and food products” w ramach projektu SUSFOOD ERA-Net (Sustainable Food Consumption and Production), 2014-2017, dr hab. Hanna Kowalska.

  • Projekty krajowe realizowane z innych źródeł:

    „Prowadzenie badań nad nowym rodzajem masła o lepszych parametrach smarowności i dłuższym terminie przydatności do spożycia” środki MRiRW, Decyzja MRiRW nr 00012.DDD.6509.00036.2019.05, dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW

    Podzadanie 1: “Ocena wartości wypiekowej mąki z ziarna nowych odmian pszenicy ozimej i jej przydatność do produkcji pieczywa” w ramach tematu “Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach. Badania nad doborem odmian zbóż ozimych: pszenicy, żyta, pszenżyta.”, środki MRiRW, Decyzja MRiRW nr PJ.re.027.6.2019, dr hab. Grażyna Cacak-Pietrzak.

    Podzadanie 2: ” Ocena wartości technologicznej ziarna odmian pszenicy jarej i jego przydatności do produkcji pieczywa i makaronu” w ramach tematu “Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach. Badania nad doborem odmian zbóż ozimych: pszenicy, żyta, pszenżyta.”, środki MRiRW, Decyzja MRiRW nr PJ.re.027.6.2019, dr hab. Grażyna Cacak-Pietrzak.

    Projekt “Opracowanie innowacyjnych metod stabilizacji oraz nowych formulacji barwników naturalnych i żywności barwiącej dla przemysłu spożywczego” współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego (RPMA.01.02.00-14-6197/16-00), 2017-2018, prof. dr hab. Ewa Domian.

    W ramach projektu badawczo-rozwojowego “INKUBATOR INNOWACYJNOŚCI+” finansowanego ze środków przyznanych przez MNiSW w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 (Działanie 4.4) a realizowanego przez SGGW w Warszawie w konsorcjum z Uniwersytetem Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie dofinansowanie zdobyły następujące projekty realizowane przez pracowników Instytutu Nauk o Żywności:

    ⦁ Otrzymywanie serka ziarnistego o podwyższonej zawartości wapnia z wykorzystaniem procesów membranowych, dr hab. Antoni Pluta, prof. (2017-2018),

    ⦁ Opracowanie technologii wytwarzania innowacyjnych prozdrowotnych soków, dr hab. Katarzyna Samborska (2018),

    ⦁ GluCan – technologia wytwarzania funkcjonalnych preparatów o wysokiej zawartości β(1,3)/(1,6)-glukanu drożdży Candida utilis o właściwości wiązania mykotoksyn, dr hab. Anna Bzducha-Wróbel (2018).

  • Projekty międzynarodowe od 2017 r.:

    Projekt w ramach programu ramowego Unii Europejskiej, Horyzont 2020: Innowacyjny system przetwarzania żywności na zmniejszoną skalę – FOX (Innovative down-scaled Food processing in a boX.), 2019-06-01 – 2023-12-01, dr inż. Artur Wiktor, 715 225 zł.

  • Akcje COST (Projekty European Cooperation in Science and Technology):

    COST Action CA18229: “Non-conventional yeasts for the production of bioproducts”, 2019.06.26 – 2023.06.03, dr hab. Anna Bzducha-Wróbel.

    COST Action CA18103: “Innovation with Glycans: new frontiers from synthesis to new biological targets”, 2019.04.08 – 2023.04.07, dr hab. Anna Bzducha-Wróbel.

    COST Action CA15114: “Anti-MIcrobial Coating Innovations to prevent infectious diseases (AMICI)”, 2016.04.19 – 2020.04.18, dr inż. Karolina Kraśniewska.

  • Projekty dydaktyczne finansowane z NCBiR:

    Instytut Nauk o Żywności uczestniczy w następujących projektach Uczelni:

    ⦁ “Zintegrowany Program Rozwoju SGGW na rzecz Rozwoju Regionalnego” (POWR.03.05.00-00-ZR14/18) realizowany w okresie 2019.10.01- 2023.09.30, kwota dofinansowania 14 mln 730 tys. zł.

    ⦁ “Sukces z natury – kompleksowy program podniesienia jakości zarządzania procesem kształcenia i jakości nauczania Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie” (POWR.03.05.00-00-Z033/17) realizowany w okresie 2018.03.01 – 2022.02.28, kwota dofinansowania 28 mln 60 tys. zł.

    W ramach Działania 3.1 „Kompetencje w szkolnictwie wyższym” w Oś III POWER:

    ⦁ “Innowacyjny Obóz Naukowy SmartUp” (WND-POWR.03.01.00-00-T023/18-01) realizowany w okresie 2018.09.01 – 2020.10.31, kwota dofinansowania 730 000 zł.

    ⦁ “Obóz Naukowy Adamed SmartUp w SGGW” (WND-POWR.03.01.00-00-C080/16) realizowany w okresie 2016.10.01 – 2018.09.30, kwota dofinansowania 230 000 zł.

Scientific titles/proceedings

PhD theses
Habilitation proceedings
Professor title

Publications

Food and Nutrition Center

Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych