Department of Food Biotechnology and Microbiology
Head of the Department
Prof. dr hab. Małgorzata Gniewosz
Tel. (22) 59 37 650
Prof. dr hab. inż. Stanisław Błażejak
mgr inż. Katarzyna Brzezicka
dr hab. inż. Anna Bzducha-Wróbel, prof. SGGW
dr hab. inż. Iwona Gientka, prof. SGGW
Prof. dr hab. inż. Małgorzata Gniewosz
dr hab. inż. Elżbieta Hać-Szymańczuk, prof. SGGW
dr hab. inż. Marek Kieliszek, prof. SGGW
dr inż. Anna Kot
dr inż. Karolina Kraśniewska
mgr inż. Magdalena Laskowska
dr hab. inż. Edyta Lipińska
dr Kamil Piwowarek
dr inż. Katarzyna Pobiega
dr inż. Alicja Synowiec
Pracownicy emerytowani
Prof. dr hab. Wanda Duszkiewicz – Reinhard
Prof. dr hab. Eugeniusz Sobczak
Prof. dr hab. Wiesław Wzorek
inż. Sylwia Misiura
st. technik Lidia Czarnocka – Mozyrko
st. technik Iwona Wolska
dr hab. inż. Anna Chlebowska-Śmigiel
Doktoranci
mgr inż. Vitaliy Kolotylo
mgr inż. Wioletta Sęk
mgr inż. Paulina Chraniuk
mgr inż. Dominika Popielarz
Research
Applied of microorganisms and products of their metabolism in the food industry and nutrition:
⦁ Development of innovative edible films and coatings enriched with essential oils, plant extracts, propolis extracts, and silver nanoparticles with strong antimicrobial properties for antibacterial and antifungal protection of plant raw materials,
⦁ studies of antimicrobial and antioxidant activity of extracts and essential plant oils in model conditions, raw materials, and food products of animal origin,
⦁ application of biotechnological polysaccharides (pullulan) in food production, in particular as a prebiotic,
⦁ use of bacteriophages to improve the microbiological quality of food, with particular emphasis on minimally processed food,
⦁ Studies on intracellular selenium accumulation by microorganisms and the functioning of detoxification systems enable cell survival in an environment containing this element.
The use waste materials from the agri-food industry to obtain economically valuable products:
⦁ biosynthesis of lipids and carotenoids by Rhodotorula yeast using waste juice water and waste glycerol,
⦁ biosynthesis of the β-(1,3)/(1,6)-glucan layer of yeast and characterization of the functional properties of the obtained preparations of this polysaccharide,
⦁ intensification of the apple pomace utilization process with the participation of propionic fermentation bacteria with simultaneous acquisition of propionic acid and vitamin B12.
Basic and technological research of selected strains of industrial yeast:
⦁ the influence of selected biostimulants on the fermentation activity of baker’s, winemaking, distillery, and brewer’s yeasts,
⦁ studies on the natural binding of bioelements by selected yeast strains.
⦁ Collection of microbiological resources in the Museum of Pure Cultures used during the implementation of research works and didactic classes:
⦁ isolation and identification of microorganism strains from the natural environment,
⦁ improvement of technological features of industrial strains.
Didactics
Kierunek Technologia Żywności i żywienie człowieka
- Alternatywne surowce do otrzymywania olejów jadalnych
- Bioactive Food Components
- Drobnoustroje patogenne przenoszone przez żywność i wodę
- Drobnoustroje a środowisko żywności
- Drożdże jako mikroorganizm modelowy w wielu badaniach biotechnologicznych
- Mikrobiologia żywności
- Mikroorganizmy jako źródła składników bioaktywnych i funkcjonalnych technologicznie
- Mykologia w technologii żywności
- Niekonwencjonalne metody produkcji piwa
- Nutrigenomika – co żywność mówi naszym genom?
- Ogólna Technologia Żywności
- Propedeutyka przemysłu spożywczego
- Przedmiot specjalizacyjny I – Technologia fermentacyjna
- Przedmiot specjalizacyjny II – Diagnostyka mikrobiologiczna
- Przedmiot specjalizacyjny III –Biotechnologia Żywności
- Seminarium dyplomowe
- Seminarium magisterskie
- Specjalizacyjny projekt
- Technologia przemysłu fermentacyjnego
- Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczego
- Tradycja i nowoczesność w produkcji spirytusu
- Współczesne trendy w biotechnologii i analityce
- Wykorzystanie drożdży w technologii
- Zioła, żywność i zdrowie
Kierunek Bezpieczeństwo żywności
- Mikrobiologia ogólna
- Mikrobiologia żywności
- Seminarium dyplomowe
- Zagrożenia biologiczne w żywności
Kierunek Towaroznawstwo w biogospodarce
- Mikrobiologia – wybrane działy
- Podstawy biotechnologii
Kierunek Biotechnologia
- Biotechnologia w przemyśle spożywczym i ochronie środowiska
- Biotechnologiczne wykorzystanie bakterii
- Biotechnologiczne wykorzystanie drobnoustrojów
- Biotechnologiczne wykorzystanie drożdży
- Biotechnologiczne wykorzystanie pleśni
- Drobnoustroje chorobotwórcze przenoszone przez żywność i wodę
- Fizjologia drobnoustrojów
- Metody Diagnostyki Mikrobiologicznej Żywności
- Mikrobiologia ogólna
- Mikrobiologia żywności
- Pozyskiwanie i ulepszanie szczepów przemysłowych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym
- Seminarium dyplomowe
- Seminarium magisterskie
Kierunek Biologia
- Propedeutyka biotechnologii
Kierunek Organic Agriculture and Food Production (OAFP)
- Food microbiology
- Hazards for food safety
Szkoła doktorska SGGW
- Statystyka/metrologia (Statistics/metrology)
- Seminarium doktoranckie
Cooperation with the environment
Department of Food Biotechnology and Microbiology is open to cooperation in the field of food microbiology and food biotechnology, offering experience especially in:
• detection of pathogenic bacteria in food and water according to PN-EN-ISO reference methods, including: Enterobacteriaceae, Salmonella, Listeria, Staphylococcus aureus,
coliforms, total mesophilic aerobic bacteria, total fungi (molds and yeasts), spore anaerobes number, lactic acid bacteria,
• genetic identification of yeasts based on PCR,
• evaluation of microbiological stability of food and cosmetic products, including qualitative and quantitative changes in microflora during food storage and food loading tests,
• basic analysis and classification of wine and beer products in accordance with proper regulations,
• expert opinions and consultancy in the field of microbiological safety of food,
• determination of the antibacterial and antifungal activity of chemicals, including plant extracts, essential plant oils, organic acids, preservatives,
• influence of chemical compounds on the growth of microorganisms and the obtained biomass content from the microculture (300 µL) to bioreactor scale (4 L),
• determination of trehalose, glycogen, vitamin B12 in the biomass of microorganisms,
• determination of organic acids (acetic, succinic, propionic, lactic) by gas chromatography,
• determination of the lipid fraction by the Bligh-Dyer method in biomass,
• determination of fatty acids profile (quantitative and qualitative) in the biomass of microorganisms,
• determination of fungal cell wall polysaccharides, e.g. β-glucan,
• determination of the total content of β-carotenoids expressed as β-carotene,
• determination of the amino acid profile in microbial biomass and food products (quantitatively and qualitatively),
• proteomic analysis of microbial biomass,
• research on the mechanisms of action of antimicrobial substances on microbial cells (ability to create biofilms, influence on respiratory pathways, integrity of the cell wall and cytoplasmic membrane of cells, growth kinetics).
Apparatus
Aparatura naukowo-badawcza w Katedrze Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności:
Bioreaktor New Brunswick o poj. roboczej 5 litrów do hodowli mikroorganizmów
Bioscreen C do hodowli mikroorganizmów w skali mikro
Chromatograf gazowy do analizy związków chemicznych (np. kwasy) pochodzących z biomasy mikroorganizmów i różnych matryc spożywczych
Amplifikator DNA do powielenia materiału genetycznego w celu identyfikacji różnych mikroorganizmów metoda PCR
Aparaty do elektroforezy białek
Urządzenie do wizualizacji żeli agarozowych i poliakrylamidowych
Dezintegrator ultradźwiękowy
Mikroskopy z kamerą do oceny morfologicznej mikroorganizmów
Komory laminarne do pracy mikrobiologicznej w warunkach sterylnych
Spektrofotometry
Aparat do elektrofuzji protoplastów
Aparaty do oznaczania azotu Kiejdahla
Aparaty do spalania próbek i destylacji
Autoklawy do sterylizacji podłoży mikrobiologicznych
Wirówki laboratoryjne, Wytrząsarki laboratoryjne z termostatem
Wyparka próżniowa do zagęszczania różnych substancji
Zamrażarka o głębokiego mrożenia (- 80°C)
Urządzenia wchodzące w skład wyposażenia Centrum Żywności i Żywienia
Analizator aminokwasów z termoblokiem od hydrolizy próbek i wyparką próżniową
Urządzenie do elektroforezy 2D z możliwością wizualizacji frakcji białkowych
Bioreaktory z możliwością hodowli mikroorganizmów do 4L (Eppendorf)
Młynek laboratoryjny do kruszenia i rozdrabniania materiału biologicznego
Inkubatory z wytrząsaniem i funkcją chłodzenia
Automatyczny licznik kolonii mikroorganizmów
Automatyczny aplikator warstw
Dezintegrator ultradźwiękowy
Spektrofotometry
Wirówka preparatywna
Komory laminarne do pracy w warunkach jałowych
Gęstościomierz
Urządzenia do destylacji wody wodociągowej
Łaźnia olejowa do utrzymywania żądanej temperatury