XXVII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej “Rozwój Nauk o Żywności. Zrównoważona przyszłość”
W dniach 11-12 maja 2023 roku odbyła się XXVII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej “Rozwój Nauk o Żywności. Zrównoważona przyszłość” oraz Xth International Session of Young Scientific Staff “Food Science Development. Sustainable Future”, organizowana przez Polskie Towarzystwo Technologów Żywności – Odział Warszawski wraz z Instytutem Nauk o Żywności SGGW oraz Sekcją Młodej Kadry Naukowej PTTŻ.
Wiodącym tematem tegorocznej XXVII Sesji i X Międzynarodowej Sesji był „Rozwój nauk o Żywności. Zrównoważona przyszłość”. To, jaka będzie przyszłość w kontekście bezpiecznej żywności, pozwalającej na zaspokojenie rosnących potrzeb ludzkości oraz nadążenie za zmieniającym się stylem życia współczesnego człowieka, w dużej mierze zależy od młodego pokolenia technologów żywności. Blisko 130 uczestników z uczelni i instytutów badawczych z całej Polski (Gdańska, Szczecina, Warszawy, Lublina, Poznania, Rzeszowa, Olsztyna, Wrocławia, Krakowa, Częstochowy i Bydgoszczy) oraz z zagranicy (Uniwersytetu w Salonikach oraz Uniwersytetu w Bolonii) pochyliło się nad zagadnieniami z obszaru modyfikacji technologicznych i procesowych, trendów żywieniowych, prozdrowotnych składników żywności, analizy, jakości oraz bezpieczeństwa żywności i konsumentów, środowiskowo odpowiedzialnych rozwiązań w dziedzinie opakowań czy ekonomii o obiegu zamkniętym.
Sesja objęta została patronatem honorowym Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Przemysłu Spożywczego oraz JM Rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie prof. dr hab. Michała Zasady. Patronat medialny nad wydarzeniem objęły Wydawnictwo Sigma-Not, FoodFakty oraz Przemysł Spożywczy. Ponadto konferencja dofinansowana została ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki w ramach środków przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę w ramach programu „Doskonała Nauka” (Nazwa projektu „XXVII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej”).
XXVII Sesję Naukową SMKN PTTŻ licznie wsparli Partnerzy z otoczenia gospodarki, kontakt z którymi jest kluczowy w transferze wiedzy z nauki do przemysłu. Sponsorem głównym konferencji była firma PK Components. W roli partnera merytorycznego oraz sponsora wspierała organizatorów konferencji firma Animex Foods. Wśród sponsorów znaleźli się także: FOSS, Eppendorf, Delta Optical, Zentis, Kaczmarek Komponenty, Bracia Kowalscy, Food processing in a box, Victoria Cymes, Merazet, Rogowski, Helpa, Ozdowscy, Food Bugs, EQVegan, Hortimex, Szkoła Doktorska SGGW oraz Podkawa. Partnerem wydarzenia była także Coca cola HBC Polska producent napojów pod marką Coca Cola.
W przededniu konferencji uczestnicy wzięli udział w integracyjnej grze terenowej, poznając historię Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz kampusu położonego na Ursynowie. Zakończenie gry uatrakcyjnił Partner konferencji firma Animex Foods organizując piknik z marką Berlinki.
Program konferencji został wzbogacony o warsztaty Centrum Żywności i Żywienia, podczas których pracownicy naukowi Katedry Chemii, Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Katedry Technologii i Oceny Żywności oraz Koło Naukowe Technologów Żywności przedstawili uczestnikom ofertę badawczo-technologiczną Instytutu Nauk o Żywności SGGW w Warszawie.