Pożegnanie prof. dr hab. Krzysztofa Krygiera
Z głębokim żalem zawiadamiamy, że 24 maja 2023 r. zmarł prof. dr hab. Krzysztof Krygier.
Będzie nam Profesora bardzo brakowało.
Cześć Jego pamięci!
Wspomnienie sylwetki Profesora
Prof. dr hab. Krzysztof Krygier pracował jako nauczyciel akademicki w Zakładzie Technologii Tłuszczów i Koncentratów Spożywczych SGGW od 1972 roku. W tym czasie pełnił funkcje Kierownika Katedry Technologii Zbóż, Nasion Oleistych i Koncentratów Spożywczych i Kierownika Zakładu Technologii Tłuszczów i Koncentratów Spożywczych.
Dorobek naukowy prof. dr hab. Krzysztofa Krygiera jest znaczący i obejmuje ogółem ponad 200 publikacji naukowych. O dużym uznaniu w świecie naukowym świadczy cytowalność prac Profesora zarówno w czasopismach naukowych krajowych i zagranicznych. Jego aktywność naukowa dotyczyła przede wszystkim szeroko rozumianej nauki o tłuszczach. Szczególne osiągnięcia wiązały się z badaniami oleju rzepakowego, olejów tłoczonych na zimno, analizą procesu utleniania tłuszczów i możliwościami ograniczenia zmian oksydacyjnych, np. przez zastosowanie przeciwutleniaczy. Szereg prac z tego zakresu znalazło zastosowanie w praktyce przemysłowej. Prowadził też prace nad monitorowaniem i ograniczeniem degradacji tłuszczu podczas smażenia. Szereg prac z tego zakresu znalazło zastosowanie w praktyce przemysłowej Był m.in. autorem tekstu Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie bezpieczeństwa tłuszczów stosowanych do smażenia.
Prof. dr hab. Krzysztof Krygier wypromował 14 doktorów, ponad 150 magistrów i inżynierów. Opracował ponad 100 recenzji dotyczących m.in.: całokształtu dorobku na tytuł naukowy profesora, dorobku na stanowisko profesora, dorobku i prac habilitacyjnych, książek i podręczników, artykułów naukowych, projektów badawczych, programów nauczania oraz około 200 prac dyplomowych. Był współautorem kilku książek naukowych, m.in. „Safety in AgriFood Chain”.
Prof. dr hab. Krzysztof Krygier aktywnie uczestniczył w pracach Rady Wydziału Nauk o Żywności, był członkiem wielu komisji Uczelnianych i Wydziałowych, współpracował z czasopismami naukowymi, m.in. był członkiem Rady Programowej i Recenzentów European Journal of Lipid Science and Technology. W naukowej współpracy międzynarodowej pełnił m.in. funkcję członka zarządu European Federation of the Science and Technology of Lipids i Przewodniczącego Europejskiego Kongresu Lipidowego.
Prof. dr hab. Krzysztof Krygier prowadził zajęcia nie tylko z szeroko rozumianej tematyki tłuszczowej, ale również opracował i zainicjował wykłady z przedmiotów takich jak, „Dodatki do żywności”, „Żywność specjalna” i „Żywność funkcjonalna” dla studentów macierzystego Wydziału jak również dla innych m.in. Biotechnologii z Wydziału Ogrodnictwa. Zajęcia prowadzone przez prof. dr. hab. Krzysztofa Krygiera były bardzo wysoko oceniane przez studentów. Został doceniony przez Samorząd Studentów SGGW, który przyznał Mu wyróżnienie dla Mistrza Edukacji w kategorii Mistrz Dydaktyki.
Niestety nastał dzień, w którym musimy pogodzić się z Jego nieobecnością. Nieobecnością człowieka, którego będzie nam brakowało.