Konkurs na stypendium naukowe w projekcie NCN OPUS 27
Kierownik projektu OPUS 27 pt. „Rola metabolomu wybranych szczepów grzybów w procesie dojrzewania mięsa wołowego metodą na sucho” (nr 2024/53/B/NZ9/01101) finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki ogłasza konkurs na stypendium naukowe dla 2 studentów w Katedrze Technologii i Oceny Żywności, Instytutu Nauk o Żywności SGGW w Warszawie.
Nazwa stanowiska: stypendysta
Liczba stanowisk: 2
Nazwa jednostki: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Stanowisko 1 – wymagania:
- ukończone studia I stopnia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka lub kierunku pokrewnym
- status studenta studiów II stopnia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka SGGW w Warszawie
- wiedza oraz umiejętności praktyczne w zakresie zagadnień z obszaru technologii mięsa
- znajomość podstawowych oznaczeń stosowanych w ocenie jakości mięsa, ze szczególnym uwzględnieniem analizy składu chemicznego i parametrów fizykochemicznych
- umiejętność opracowywania sprawozdań/raportów z przeprowadzonych analiz i eksperymentów
- znajomość języka angielskiego na poziomie pozwalającym na posługiwanie się literaturą naukową
- praktyczna znajomość programów Word, Excel oraz Power Point
- silna motywacja do pracy naukowej, zaangażowanie w realizację zaplanowanych badań, umiejętność pracy indywidualnej oraz zespołowej, samodzielność
- dyspozycyjność, rzetelność, terminowość, pracowitość i odpowiedzialność za powierzone prace
- dodatkowym atutem będzie znajomość metod dojrzewania mięsa wołowego oraz chęć realizacji pracy magisterskiej z tematyki projektu.
Stanowisko 1 – opis zadań:
Przygotowanie odczynników chemicznych do badań. Wykonywanie oznaczeń i pomiarów wybranych cech jakościowych mięsa (analizy chemiczne i fizykochemiczne) w trakcie dojrzewania. Wprowadzanie danych do komputera, wstępna analiza i interpretacja wyników w oparciu o dostępne dane literaturowe oraz opracowywanie raportów/sprawozdań. Realizacja pracy magisterskiej z tematyki projektu.
Stanowisko 2 – wymagania:
- ukończone studia I stopnia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka lub kierunku pokrewnym
- status studenta studiów II stopnia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka SGGW w Warszawie
- wiedza oraz umiejętności praktyczne w zakresie zagadnień z obszaru technologii mięsa
- znajomość podstawowych oznaczeń stosowanych w ocenie jakości mięsa, ze szczególnym uwzględnieniem analizy parametrów fizykochemicznych i tekstury
- umiejętność opracowywania sprawozdań/raportów z przeprowadzonych analiz i eksperymentów
- znajomość języka angielskiego na poziomie pozwalającym na posługiwanie się literaturą naukową
- praktyczna znajomość programów Word, Excel oraz Power Point
- silna motywacja do pracy naukowej, zaangażowanie w realizację zaplanowanych badań, umiejętność pracy indywidualnej oraz zespołowej, samodzielność
- dyspozycyjność, rzetelność, terminowość, pracowitość i odpowiedzialność za powierzone prace
- dodatkowym atutem będzie aktywność naukowa (np. udział w konferencjach, projektach badawczych, publikacje naukowe).
Stanowisko 2 – opis zadań:
Przygotowanie próbek do badań. Wykonywanie oznaczeń i pomiarów wybranych cech jakościowych mięsa (analizy fizykochemiczne i pomiar tekstury) w trakcie dojrzewania. Wprowadzanie danych do komputera, wstępna analiza i interpretacja wyników w oparciu o dostępne dane literaturowe oraz opracowywanie raportów/sprawozdań. Przygotowywanie wyników do publikacji.
Kandydaci oceniani będą przede wszystkim pod kątem kompetencji do realizacji zadań określonych w projekcie.
Typ konkursu NCN: OPUS – NZ
Termin składania ofert: 7 kwietnia 2025, godz. 23:59
Forma składania ofert: e-mail
Warunki zatrudnienia
Okres pobierania stypendiów w projekcie wynosić będzie 10 miesięcy, od 01.09.2025 do 30.06.2026, z możliwością przedłużenia. Wysokość stypendiów to 1 250 zł/miesięcznie. Stypendia przyznawane będą na podstawie umowy stypendialnej. Dodatkowe informacje dotyczące stypendiów i projektu kandydaci mogą uzyskać bezpośrednio od Kierownika Projektu (dr hab. Marta Chmiel, marta_chmiel@sggw.edu.pl).
Dodatkowe informacje
Konkurs zostanie przeprowadzony zgodnie z Regulaminem przyznawania stypendiów naukowych NCN w projektach badawczych finansowanych ze środków Narodowego Centrum Nauki (Załącznik do uchwały Rady NCN nr 25/2024 z dnia 4 marca 2024 r.).
Rekrutacja jest dwuetapowa i obejmuje:
- weryfikację formalną złożonych dokumentów i ocenę merytoryczną ofert poprawnych formalnie (do 15 kwietnia 2025)
- rozmowę kwalifikacyjną (bezpośrednia lub za pomocą kanałów komunikacji elektronicznej) z wybranymi kandydatami po uprzednim uzgodnieniu terminu (nie później niż w dniu 25 kwietnia 2025).
Termin rozstrzygnięcia konkursu: 5 maja 2025
Wymagane dokumenty aplikacyjne:
- CV/życiorys (zawierający m.in.: dane kontaktowe, przebieg dotychczasowej edukacji i praktyki laboratoryjnej, osiągnięcia – publikacje naukowe, wystąpienia konferencyjne, szkolenia, certyfikaty)
- Kopia/skan legitymacji studenckiej lub inne potwierdzenie posiadania statusu studenta;
- Kopia/skan dyplomu ukończenia studiów I stopnia
- Kopia/skan indeksu z ocenami ze studiów I stopnia
- Streszczenie pracy inżynierskiej (maksymalnie 2 strony A4 – w streszczeniu należy uwzględnić m.in. stosowane w pracy metody badawcze)
- Kopie/skany dokumentów potwierdzających kwalifikacje (jeśli dotyczy).
Prosimy o przesyłanie dokumentacji wyłącznie drogą elektroniczną na adres e-mail: marta_chmiel@sggw.edu.pl, tytuł ”Konkurs na stypendium naukowe NCN”.
Komisja Rekrutacyjna zastrzega sobie prawo do przeprowadzenia rozmowy z wybranymi kandydatami, którzy zostali ocenieni najwyżej na podstawie informacji zawartych w złożonych dokumentach (o terminie ewentualnej rozmowy wybrani kandydaci zostaną poinformowani telefonicznie/mailowo) oraz do możliwości nierozstrzygnięcia konkursu. Ponadto, w przypadku braku zadowalających ofert konkurs może zostać przedłużony.
Prosimy o załączenie w CV/życiorysie następującego oświadczenia: „Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego, w celu uczestnictwa w procesach rekrutacyjnych, zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2018 r. poz. 1000 ze zm.).”
Klauzula informacyjna: Informujemy, iż wszelkie dane osobowe jakie zostaną przekazane przez Pana/Panią w prowadzonym postępowaniu rekrutacyjnym na stanowisko asystenta badawczo-dydaktycznego przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (zwaną dalej SGGW) będą przetwarzane przez SGGW w celu przeprowadzenia wyżej wymienionego postępowania rekrutacyjnego zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE z 2016 r. Nr L 119, s. 1), zwanego dalej RODO. Administratorem Danych Osobowych jest Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, z siedzibą przy ul. Nowoursynowskiej 166, 02-787 Warszawa. Dane osobowe przechowywane będą do czasu zakończenia postępowania rekrutacyjnego prowadzonego przez SGGW. W SGGW powołany został Inspektor Ochrony Danych nadzorujący prawidłowość przetwarzania danych osobowych, z którym można skontaktować się za pośrednictwem adresu e-mail: iod@sggw.pl. Zgodnie z przepisami RODO informujemy, iż posiada Pan/Pani prawo dostępu od SGGW jako Administratora Danych Osobowych do swoich danych, ich sprostowania, przenoszenia i usunięcia oraz ograniczenia przetwarzania danych i wniesienia skargi do organu nadzorczego.