Dni SGGW 2022
Zapraszamy pracowników, studentów oraz mieszkańców Warszawy i okolic na Dni SGGW. Spotkajmy się podczas święta uczelni 20 i 21 maja na kampusie przy ul. Nowoursynowskiej w godzinach 10-16.
Serdecznie zapraszamy na stoisko Wydziału Technologii Żywności i Instytutu Nauk o Żywności, na którym będzie można zapoznać się z następującymi tematami:
- Barwniki żywności
- Co w kostce drożdży i kiszonkach siedzi? – własnoręczne wykonywanie preparatów mikroskopowych
- Destylacja i prezentacja o piwie
- Drobnoustroje w produkcji żywności
- Gęstość w stanie usypowym
- Jak kupować sery
- Kącik dla dzieci
- Kolorowe mikroorganizmy
- Magiczna chemia
- Mapa serów
- Mikrokosmos w produktach mlecznych
- Okiem mikroskopu – wystawa zdjęć i prezentacja wybranych produktów spożywczych pod mikroskopem stereoskopowym
- Pieczywo z różnych stron świata
- Pokaz z jajem
- Quizy dla dzieci
- Quizy dla maturzystów/dorosłych
- Reakcje chemiczne – warsztaty w laboratoriach
- Regionalne produkty fermentowane
- Soki, nektary i napoje – czym się różnią?
- Tajemnice olejów
- U rzeźnika
- W świecie kawy
- Zapuszkowane
- Ziarenko co z ciebie wyprodukujemy
- Zjawisko smogu w doświadczeniach chemicznych – warsztaty w laboratoriach