100-LECIE PROFESORA DR HAB. ADOLFA HORUBAŁY, DR H.C.
6 stycznia 2025 r. Pan Profesor dr hab. Adolf Horubała, dr h.c. emerytowany Pracownik naszego Wydziału/Instytutu, ukończył 100 lat! Z tej okazji przekazaliśmy Panu Profesorowi najlepsze życzenia zdrowia i pomyślności!
Profesor Adolf Horubała po ukończeniu studiów związał się SGGW (1951), uzyskując kolejne stopnie i tytuły naukowe aż do tytułu profesora zwyczajnego (1982) oraz przeszedł kolejne stanowiska od asystenta aż do Kierownika Katedry Technologii Przemysłu Fermentacyjnego i Owocowo-Warzywnego (1971-1989). Jego ogromny wkład w rozwój macierzystej Uczelni, to również działalność na stanowiskach Prorektora SGGW (1981-84), 2-krotnie Dziekana Wydziału Technologii Żywności (1966-71 i 1979-81) oraz Dyrektora Instytutu Technologii Żywności (1971-78). Profesor wypromował 11 doktorów a pod Jego kierunkiem 3 współpracowników habilitowało się i uzyskało tytuł naukowy profesora.
Dorobek naukowy Profesora Adolfa Horubały dotyczący głównie opracowania nowych metod utrwalania żywności, wyjaśnienia mechanizmów degradacji cieplnej składników żywności oraz jakości produktów owocowych i warzywnych, obejmuje kilkadziesiąt publikacji a także kilka podręczników.
16 grudnia 1997 r. SGGW w Warszawie nadała Panu Profesorowi zaszczytny tytułu Doktora Honoris Causa.
Dzięki wielkiemu autorytetowi w środowisku naukowym Profesor Adolf Horubała został członkiem Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN oraz Komitetu Mikrobiologii PAN (od 1966), członkiem korespondencyjnym PAN (od 1986), członkiem rzeczywistym PAN (od 1998), a latach 1987 – 1993 Przewodniczącym Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN. W dowód najwyższego uznania za zasługi dla nauki polskiej a szczególnie wkład w rozwój nauk rolniczych i leśnych, Profesor Adolf Horubała otrzymał Medal im M. Oczapowskiego (1997).