Naukowcy INoŻ w rankingu World’s Top 2% Scientists 2023!
W najnowszym rankingu World’s Top 2% Scientists 2023, wskazującym najbardziej wpływowych badaczy na świecie, znalazło się 13 naukowczyń i naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW). To znaczący wzrost w porównaniu do poprzedniego roku, kiedy w zestawieniu sklasyfikowano 10 osób z naszej uczelni.
Co szczególnie cieszy, w tegorocznym zestawieniu znalazła się także grupa młodych badaczy, których dynamicznie rozwijająca się kariera oraz znaczący wkład w rozwój nauki zostały zauważone na arenie międzynarodowej. To dowód na to, że w SGGW rosną nowe pokolenia naukowców, których prace już teraz mają globalny wpływ.
Ranking, opracowywany przez Stanford University we współpracy z wydawnictwem Elsevier oraz firmą SciTech Strategies, obejmuje naukowców ze wszystkich dziedzin nauki, a jego wyniki bazują na wskaźnikach cytowalności zgromadzonych w bazie Scopus. Oceniane są m.in. takie kryteria bibliometryczne jak:
- całkowita liczba cytowań,
- indeks Hirscha (h-index),
- pozycja autora wśród współautorów publikacji (pierwsze, ostatnie miejsce),
- liczba artykułów.
Zestawienie Top 2% to jedno z najbardziej prestiżowych międzynarodowych wyróżnień, którego celem jest wyłonienie naukowców mających największy wpływ na rozwój nauki. Ranking uwzględnia mechanizmy zapobiegające zjawiskom negatywnym, takim jak autocytowania czy „citation farms”.
Serdecznie gratulujemy wszystkim wyróżnionym!
Naukowczynie i naukowcy z Instytutu Nauk o Żywności, którzy znaleźli się na liście World’s Top 2% Scientists 2023 sporządzonej na rok 2023:
dr hab. Marek Kieliszek, prof. SGGW, Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności
dr hab. Sabina Galus, prof. SGGW, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
dr hab. Katarzyna Samborska, prof. SGGW, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
dr hab. Małgorzata Nowacka, prof. SGGW, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
dr hab. Artur Wiktor, prof. SGGW, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
dr inż. Anna Kot, Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności
prof. dr hab. Ewa Raczyńska, Katedra Chemii