Festiwal Nauki
Jak co roku, zapraszamy uczniów szkół podstawowych oraz ponadpodstawowych do udziału w spotkaniach w ramach Festiwalu Nauki w Warszawie.
W tym roku przygotowaliśmy wyjątkowo bogatą ofertę lekcji festiwalowych.
Otwieramy nasze laboratoria, dzielimy się sekretami, ale też sprawdzamy wiedzę naszych gości (nie na ocenę 🙂). Stawiamy pytania, ale też udzielamy odpowiedzi. Zapoznajemy z podstawami wiedzy na temat żywności, obalamy mity, ale też przedstawiamy innowacje, nowinki i trendy.
Bądźcie z nami, a na pewno zapytacie, czy będzie dokładka 🙂
Lista lekcji oferowanych przez nasz wydział:
Azotany w przetwórstwie mięsa – zdrowo czy różowo?
Co wiesz o mleku i mlecznych przetworach?
Czy wiesz co pijesz? Rzecz o wodach mineralnych, sokach, napojach sportowych, energetykach
Owady na talerzu – moda czy konieczność?
Owocowe warzywa, warzywne owoce – czy zdrowe jedzenie musi być nudne?
Suszenie rozpyłowe i miód w proszku
Wielki świat małych organizmów
Zajrzyjmy w głąb jajka – wszystko (prawie) o jakości handlowej jaj
Żywność o obniżonej kaloryczności – czy może być obietnicą smukłej sylwetki?
Żywność przyjazna dla środowiska, czyli co jeść, żeby być eko?