SGGW Witryn / Home / Aktualności / Dr hab. Anna Bzducha-Wróbel, prof. SGGW kandydatką do nagrody im. Prof. Marii Joanny Radomskiej
Dr hab. Anna Bzducha-Wróbel, prof. SGGW kandydatką do nagrody im. Prof. Marii Joanny Radomskiej
W imieniu JM Rektora SGGW, zapraszamy całą społeczność akademicką do wzięcia udziału w głosowaniu w I edycji konkurs im. Profesor Marii Joanny Radomskiej. Głosowanie odbędzie się w dniach od 1.03 do 15.03.2024 roku.
Miło nam poinformować, do udziału w I edycji konkursu im. Prof. M.J. Radomskiej z Instytutu Nauk o Żywności Za szczególne osiągniecia naukowe i organizacyjne nominowana została dr hab. Anna Bzducha-Wróbel, prof. SGGW.
WYBRANE OSIĄGNIĘCIA NAUKOWE I ORGANIZACYJNE W OKRESIE OSTATNICH 5 LAT:
OSIĄGNIĘCIA NAUKOWE:
- Awans na profesora uczelni (2023)
- Uzyskanie stopnia naukowego doktora habilitowanego (2019)
- Uzyskanie stypendium naukowego tytuł projektu: „Structural and emulsifying properties of mannoproteins of Wickerhamomyces anomalus cultivated on brewers’ hops hydrolysate”. Projekt sfinansowany w ramach: Short Term Scientific Mission (STSM) Grant (E-COST-GRANT-CA18229-15ef219d); Yeast4Bio COST Action no. CA18229. Miejsce realizacji badań: Department of Chemistry, University of Aveiro, Portugal, Termin realizacji: 22.05-23.06.2023
- Uzyskanie stypendium naukowego tytuł projektu: “Evaluation of the influence of growth conditions on Candida utilis ATCC 9950 cell wall glycans structural characteristic” – project no. ID 36412. Projekt sfinansowany w ramach: National Scholarship Program of the Slovak Republic for Support of Mobility of Students, Ph.D. students, University Teachers, Researchers and Artists, of the Government of the Slovak Republic. Miejsce realizacji badań: Slovak Academy of Sciences, Institute of Chemistry, Department of Glycoconjugates Immunochemistry, Bratislava, Slovak Republic. Termin realizacji: 14.03.-14.04.2022
- Uzyskanie patentu Numer patentu/prawa: Pat.232177, Tytuł Sposób otrzymywania preparatu β(1,3)/(1,6)-glukanów drożdży. Bzducha-Wróbel Anna, Błażejak Stanisław, Pobiega Katarzyna, Kieliszek Marek, Wynalazek, Chroniony,. Data udzielenia prawa: 31-05-2019, Publikacja patentu/wzoru: [WUP 31-05-2019]
- Autorka lub współautorka licznych publikacji naukowych (17 prac o łącznym IF = 70,14, suma punktów ministerialnych: 1670 pkt) znaczących dla dyscypliny technologii żywności i żywienia m.in.:
- Bzducha-Wróbel A., Farkaš P., Bieliková S., Čížová A., Sujkowska-Rybkowska M. (2024) How do the carbon and nitrogen sources affect the synthesis of β-(1,3/1,6)-glucan, its structure and the susceptibility of Candida utilis yeast cells to immunolabelling with β-(1,3)-glucan monoclonal antibodies? Microbial Cell Factories, 23 (1), s.1-16, (100 pkt MeiN/MniSW, IF=6,4)
- Bzducha-Wróbel A., Janowicz M., Bryła M., Grzesiuk I. (2024) Adsorption of Zearalenone by Aureobasidium pullulans Autolyzed Biomass Preparation and Its Detoxification Properties in Cultures of Saccharomyces cerevisiae Yeast. Toxins 16(2), 105 (100 pkt MeiN/MniSW, IF=4,2)
- Pycia K., Grzebieniarz W., Nowak N., Juszczak L., Kawecka A., Szuwarzyński M., Mazur T., Bzducha-Wróbel A., Konieczna-Molenda A., Jamróz E. (2024) Application possibilities of triple-layer furcellaran film with hazelnut oil microemulsion for packing cod liver oil. Food Hydrocolloids, 147, Part B, 109428 (140 pkt MeiN/MniSW, IF=10,7)
- Bzducha-Wróbel A., Farkaš P., Chraniuk P., Popielarz D., Synowiec A., Pobiega K., Janowicz M. (2022) Antimicrobial and prebiotic activity of mannoproteins isolated from conventional and nonconventional yeast species—the study on selected microorganisms. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 38(12), 1-14, article no. 256, DOI:10.1007/s11274-022-03448-5 (70 pkt MeiN/MniSW, IF=2,477)
- Binati R.L., Salvetti E., Bzducha-Wróbel A., Bašinskienė L., Čižeikienė D., Bolzonella D., Felis E. (2021) Non-conventional yeasts for food and additives production in a circular economy perspective. FEMS Yeast Research, 21(7), No. foab052, DOI:10.1093/femsyr/foab052 (100 pkt MeiN/MniSW, IF=5.193)
- Anderluh M., Berti F., Bzducha-Wróbel A., et al. (2021) Emerging glyco‐based strategies to steer immune responses. FEBS Journal 288(16): 4746-4772 (100 pkt MeiN/MniSW, IF=4,392)
- Bzducha-Wróbel , Koczoń P., Błażejak St., Kozera J., Kieliszek M. (2020) Valorization of deproteinated potato juice water into β-glucan preparation of C. utilis origin – comparative study of preparations obtained by two isolation methods. Waste and Biomass Valorization 11(7): 3257-3271 (70 pkt MeiN/MniSW, IF=2,851)
OSIĄGNIĘCIA ORGANIZACYJNE:
- nagrania filmów promujących Wydział Technologii Żywności.
- Inicjatorka podpisania przez JM Rektora 2 listów intencyjnych o współpracy SGGW z instytucjami zagranicznymi (Slovak Academy of Sciences, Institute of Chemistry – rok. 2022, University of Aveiro, Department of Chemistry, Portugal – rok 2023), z którymi aktywnie współpracuję.
- członkini elektronicznej grupy roboczej działającej w ramach Komitetu KKŻ FAO/WHO ds. Higieny Żywności – aktywne uczestnictwo jako ekspertka z ramienia Instytutu Nauk o Żywności.
- uczestniczka w pracach komitetu naukowego Food Symposium 3.0, March 20-24, 2023, LSU AgCenter/MENDELU/ SGGW – współtworzyłam sesję: Innovation in teaching.
- promowanie Wydziału I Uczelni jako Prodziekan Wydziału Technologii Żywności oraz nauczyciel akademicki poprzez wykłady wygłoszone w zagranicznych ośrodkach naukowych:
- Euroleague for Life Sciences Summer School: „Food-of-the-Future – Nutritional and Technological Aspects”, Robert H. Smith Faculty of Agriculture Food and Environment, The Hebrew University of Jerusalem, Rehovot, Israel, 02-13.07.2023.;
- ERASMUS+ Programme, Staff Mobility For Teaching, Czech University of Life Sciences, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources, Department of Microbiology, Nutrition and Dietetics, Prague, Czech Republic, 06-10.11. 2022).
Nominacje w I edycji konkursu otrzymały (kolejność alfabetyczna):
- dr Izabela Betlej Instytut Nauk Drzewnych i meblarstwa,
- dr hab. Anny Bzducha-Wróbel, prof. SGGW Instytut Nauk o Żywności,
- dr hab. Justyna Franc-Dąbrowska, prof. SGGW Instytut Ekonomii i Finansów,
- dr hab. Beata Fornal-Pieniak, prof. SGGW Instytut Nauk Ogrodniczych,
- dr hab. Krystyna Gutkowska – Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka,
- dr hab. inż. Beata Joanna Gawryszewska Instytut Inżynierii Środowiska,
- dr hab. Agnieszka Gniazdowska-Piekarska Instytut Biologii,
- dr hab. Jolanta Grotowska-Leder Instytut Nauk Socjologicznych i Pedagogiki,
- dr hab. Beata Anna Kuczyńska Instytut Nauk o Zwierzętach, Katedra Hodowli Zwierząt,
- dr inż. Kinga Noras Instytut Rolnictwa,
- dr hab. inż. Magdalena Daria Vaverková, prof. SGGW Instytutu Inżynierii Lądowej,
Zapraszamy do zapoznania się z informacjami o nominowanych i do głosowania na stronę internetową dedykowaną konkursowi:
https://www.sggw.edu.pl/strona-glowna/uczelnia/rowne-traktowanie-w-sggw/przeciwdzialanie-dyskryminacji/plan-rownosci-plci/konkurs-prof-radomskiej/?search_phrase=Konkurs%20im.%20Prof.%20Marii%20Joanny%20Radomskiej
Każda osoba pracująca, studiująca i kształcąca się w Szkole Doktorskiej może oddać swój głos tylko raz.