Współpraca międzynarodowa
Współpraca międzynarodowa
Instytut Nauk o Żywności aktywnie współpracuje z zagranicznymi jednostkami badawczymi, czasopismami naukowymi oraz towarzystwami i organizacjami naukowymi. Badania naukowe pracowników INoŻ są prowadzone we współpracy z jednostkami naukowymi z 33 krajów na całym świecie: Arabia Saudyjska (Al-Rayan Colleges), Argentyna (National University of Mar del Plata), Belgia (Katholieke Universitat Lueuven), Białoruś (Научно-Практический Центр Национальной Академии Наук Беларуси по Продовольствию), Chiny (University of Macau, Jiangsu University), Chorwacja (Zagreb University), Czechy (Vyzkumny Ustav Potravinarsky Praha), Dania (University of Copenhagen, Aarhus University), Egipt (National Research Center, Menoufia University, Agricultural Research Centre, Cairo University, The American University in Cairo), Francja (University of Burgundy – Agrosup Dijon, Institute of Analytical Sciences and Physico-Chemistry for Environment and Materials), Grecja (University of Patras), Hiszpania (Institute of Biomedical Research of Salamanca, Cancer Research Center-IBMCC, University of Jaen, Universitat de València, Experimental University Winery), Holandia (Wagenigen University & Research), Kanada (University of British Columbia), Kolumbia (University of Quindío), Niemcy (Elea Vertriebs- und Vermarktungsgesellschaft mbH, Deuteches Institute fur Lebensmittechtechnik, Technical University of Munich), Indonezja (Airlangga University), Iran (University of Tabriz, University of Agricultural Sciences and Natural Resources), Kazachstan (National Center for Biotechnology), Łotwa (University of Latvia), Malezja (International Islamic University Malaysia), Nowa Zealandia (Massey University), Norwegia (Norwegian University of Life Sciences), Pakistan (Quaid-i-Azam University), Portugalia (International Iberian Nanotechnology Laboratory), Rumunia (University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca, Technical University of Cluj-Napoca), Serbia (University of Novi Sad), Słowacja (Slovak Academy of Sciences), Słowenia (Institut za Nutricionistiko), Szwecja (Karolinska University Hospital, Uppsala University, Stockholm University), Tajwan (National Pingtung University of Science and Technology), Tunezja (Center of Biotechnology of Borj Cedria ), Turcja (TÜBITAK Marmara Research Center, Mehmet Akif Ersoy University, Suleyman Demirel University), USA (Louisiana State University), Włochy (Research Centre for Olive, Tree and Citrus Crops, University of Bologna, University of Padova).W ostatnich latach naukowcy z naszego instytutu brali udział w stażach zagranicznych, m.in. w University of British Columbia (Vancouver, Kanada), University of Patras (Grecja), University of Bologna (Cesena, Włochy), Slovak University of Agriculture (Nitra, Słowacja), Научно-Практический Центр Национальной Академии Наук Беларуси по Продовольствию, (Republic of Belarus), University of Latvia (Latvia), Agrocampus Ouest & University College (Irlandia), Università Politecnica delle Marche Home – UNIVPM (Włochy), University of Valladolid-School of Medicine and Health Sciences (Hiszpania), Technical University of Munich (Niemcy), Universidad Politecnica de Madrid (Hiszpania), Institute of Analytical Sciences and Physico-Chemistry for Environment and Materials (Francja), Technical University of Cluj-Napoca (Rumunia), Norwegian University of Life Sciences, (Norwegia), Technische Universitat Berlin (Niemcy) oraz w programie profesorów wizytujących w University of Padova – Campus Agripolis (Włochy).
Pracownicy współpracują z redakcjami uznanych zagranicznych czasopism naukowych, jako edytorzy wydań specjalnych:
⦁ Applied Sciences
“Applications of Instrumental Methods for Food and Food by-Products Analysis” Guest Editor: dr hab. Agata Górska, prof. SGGW,
“Biotechnological Applications of Yeasts in Food Science” Guest Editors: dr inż. Agata Fabiszewska, dr inż. Jolanta Małajowicz,
“Recent Advances in Applied Microbiology and Food Sciences” Guest Editor: dr hab. Marek Kieliszek,
“Selenium: Properties and Sources in the Food Industry”, Guest Editor: dr hab. Marek Kieliszek,
“Drying Technologies in Food Processing-Osmotic Dehydration”, Guest Editors: dr hab. Małgorzata Nowacka, prof., dr inż. Magdalena Dadan,
“Development of Edible Packaging Materials Containing Food Waste Products”, Guest Editor: dr inż. Sabina Galus,
“Functional Dairy Products”: Guest Editor: dr hab. Małgorzata Ziarno, prof.
⦁ Drying Technology
Special Issue: “Spray drying of fruit juices, honey, plant extracts, and food bioactive compounds”, Guest Editor: dr hab. Katarzyna Samborska, prof.
⦁ Foods
“The Nutritional Evaluation of Bioactive Compounds in Food: From Theory to Application” Guest Editor: dr hab. Marek Kieliszek,
“Safety, Quality and Processing of Fruits and Vegetables”, Guest Editors: dr hab. Małgorzata Nowacka, prof., dr inż. Artur Wiktor,
“Freeze-Drying Technology Application in Food Processing”, Guest Editors: dr hab. Dorota Nowak, dr hab. Ewa Jakubczyk, prof.
“Latest advances in dairy technology and research”, Guest Editor: dr hab. Małgorzata Ziarno, prof.
⦁ IntechOpen Books
“Milk substitutes”, Editor: dr hab. Małgorzata Ziarno, prof.
⦁ Molecules
Special Issue “Colorants Changes during Food Treatment and Processing “, Guest Editors: dr hab. Emilia Janiszewska-Turak, prof., dr hab. Małgorzata Nowacka, prof.
⦁ Sustainability
“The application of food technology for sustainable food production”, Guest Editors: dr hab. Hanna Kowalska, prof., dr hab. Jolanta Kowalska,
“Innovative Food Science and Sustainable Process Management”, Guest Editors: dr hab. Małgorzata Nowacka, prof., dr inż. Artur Wiktor,
⦁ Symmetry
“Symmetry in Acid-Base Chemistry” Editor: prof. dr hab. Ewa Raczyńska
⦁ Metabolites
“Metabolites Produced by Yeast Cells” Guest Editor: dr hab. Marek Kieliszek
⦁ Polymers
“Polymers in Food Technology and Food Packaging” Guest Editor: dr hab. Lidia Stasiak-Różańska
oraz członkowie komitetów redakcyjnych i komitetów tematycznych:
⦁ Applied Sciences: dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. – członek Editors Board,
⦁ Akademik Food Journal: prof. dr hab. Piotr Koczoń,
⦁ Foods: dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. (członek Editors Board); dr inż. Monika Garbowska (członek Topic Board),
⦁ Food Biology: prof. dr hab. Piotr Koczoń,
⦁ Food Research International: dr hab. Emilia Janiszewska-Turak, prof. (członek Editorial Board),
⦁ Internatioal Journal of Food Sciences and Technology: dr hab. Emilia Janiszewska-Turak, prof. (członek Editorial Board),
⦁ Journal of Food Nutrition and Dietetics: dr hab. Małgorzata Nowacka, prof. (członek Editorial Board),
⦁ Journal of Applied Microbiological Research: dr hab. Małgorzata Nowacka, prof. (członek Editorial Board),
⦁ LWT-Food Sciences and Technology: dr inż. Iwona Ścibisz (członek Editorial Board),
⦁ Membranes: dr hab. Katarzyna Samborska, prof. (członek Topic Board).
Pracownicy INoŻ angażują się w realizację międzynarodowych projektów badawczych finansowanych ze źródeł zewnętrznych:
⦁ Dr inż. Artur Wiktor jest kierownikiem zadania w projekcie międzynarodowym “Innovative down-scaled food processing in a boX”, finansowanym ze środków programu Horyzont 2020, (ERC, Research & Innovation Action, 2019-2023). Celem projektu jest przekształcenie wielkoskalowych technologii przetwarzania owoców i warzyw w małe, elastyczne i mobilne jednostki kontenerowe. Badania realizowane są we współpracy z ośrodkami naukowymi w Belgii, Niemczech, Czechach, Holandii, Słowenii, Francji, Hiszpanii, Danii.
⦁ Dr hab. Małgorzata Nowacka, prof. jest kierownikiem zadania w projekcie międzynarodowym Core Organic ID 32 (ERA-NET, NCBR, 2021-2024), acronim: MILDSUSFRUIT, „Innowacyjne łagodne przetwarzanie dostosowane do zapewnienia trwałych i wysokiej jakości ekologicznych produktów owocowych” (ang. Innovative Mild Processing Tailored to Ensure Sustainable and High Quality Organic Fruit Products”. Celem projektu jest poprawa konkurencyjności sektora ekologicznego, podniesienie poziomu jakości i zrównoważonego rozwoju oraz zwiększenie zaufania konsumentów do ekologicznych produktów owocowych (jabłek, cytrusów i jagód), a także zwiększenie wykorzystania produktów ubocznych powstałych przy produkcji żywności. Badania realizowane są we współpracy z ośrodkami naukowymi we Włoszech, Rumunii, Finlandii, Wielkiej Brytanii, Turcji.
INoŻ uczestniczy w akcjach Europejskiego Programu Współpracy w Dziedzinie Badań Naukowo-Technicznych (European Cooperation in Science 126 and Technology – COST) realizowanych w ramach funduszy Programu Ramowego UE Horyzont 2020:
⦁ Akcja COST CA18103: „Innovation with glycans: new frontiers from synthesis to new biological targets” (INNOGLY). Okres realizacji: 10.12.2018 – 07.04.2023 (dr hab. Anna Bzducha-Wróbel – MC Member, członek grupy roboczej oraz członek komitetu przyznającego granty konferencyjne ITC),
⦁ Akcja COST CA18229: “Non-Conventional Yeasts for the Production of Bioproducts”. Okres realizacji: 07.11.2019 – 06.11.2023 (dr hab. Anna Bzducha-Wróbel – MC Substitute oraz członek grupy roboczej),
⦁ Akcja COST: Anti-microbial coating innovations to prevent infectious diseases (AMICI) – COST Action CA15114. Okres realizacji: 19.04.2016 – 18.04.2020 (dr inż. Karolina Kraśniewska – członek grupy roboczej).
Pracownicy są aktywni w organizacjach międzynarodowych:
⦁ FMTGN Food Microbiology Teachers‘ Global Network: dr hab. Iwona Gientka jest Koordynatorem Krajowym. FMTGN to rozwijająca się międzynarodowa sieć nauczycieli akademickich specjalizujących się w mikrobiologii żywności. Projekt ma służyć wymianie wiedzy, pomysłów, materiałów dydaktycznych, studentów, nauczycieli, oraz promować wiedzę o mikrobiologii żywności. Jednym ze szczegółowych celów jest ustalenie Good Educational Practice dla mikrobiologii żywności.
⦁ ISEKI Food Association: dr hab. Rafał Wołosiak jest przedstawicielem SGGW w międzynarodowej organizacji zajmującej się wprowadzaniem nowych trendów do dydaktyki w zakresie przetwórstwa żywności,
⦁ ELLS-Euroleague for Life Science: dr hab. Anna Bzducha-Wróbel, prof. SGGW jest przedstawicielem INoŻ w obszarze roboczym Food Safety,
⦁ World’s Poultry Sciences Association: dr hab. Dotota Pietrzak jest członkiem organizacji,
⦁ ASM-American Society of Microbiology: dr hab. Lidia-Stasiak-Różańska jest członkiem organizacji,
⦁ International Society for Selenium Research: dr hab. Marek Kieliszek jest członkiem organizacji,
⦁ Euro Fed Lipid (European Federation of The Lipid Science and Technology): dr hab. Małgorzata Wroniak jest członkiem sekcji polskiej.
INoŻ jest również celem przyjazdów stażystów naukowych oraz profesorów wizytujących. W semestrze zimowym roku akad. 2019/2020 INoŻ na przebywał Prof. Amr Edris z Chemistry of Flavor and Aroma Department, Food Industries and Nutrition Division, National Research Center (Egipt), który jako profesor wizytujący prowadził zajęcia dydaktyczne, jak również brał udział w badaniach naukowych. Kilkumiesięczne staże naukowe w latach 2019-2020 odbyli naukowcy z Tunezji (University of Carthage) oraz Kazchstanu (National Center for Biotechnology)
W Instytucie powołana została Komisja ds. współpracy międzynarodowej:
Przewodnicząca: dr hab. Małgorzata Nowacka, prof. SGGW
Sekretarz: dr hab. Iwona Gientka, prof. SGGW
Członkowie: dr hab. Katarzyna Samborska, prof. SGGW, dr hab. Aneta Cegiełka, prof. dr hab. Piotr Koczoń, dr hab. Jolanta Kowalska, prof. SGGW, dr Kamil Piwowarek