Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
Kierownik Katedry
Prof. dr hab. Dorota Witrowa-Rajchert, czł. koresp. PAN
Tel. (22) 59 37 568
Pracownicy Katedry
Dr hab. Agnieszka Ciurzyńska, prof. SGGW
Dr inż. Magdalena Dadan
Prof. dr hab. Ewa Domian
Dr hab. Sabina Galus
Prof. dr hab. Ewa Gondek
Prof. dr hab. Ewa Jakubczyk
Dr hab. Emilia Janiszewska-Turak, prof. SGGW
Prof. dr hab. Monika Janowicz
Dr hab. Aleksandra Jedlińska
Dr hab. Anna Kamińska-Dwórznicka, prof. SGGW
Prof. dr hab. Hanna Kowalska
Krzysztof Królikowski
Dr hab. Agata Marzec, prof. SGGW
Dr hab. Małgorzata Nowacka, prof. SGGW
Mgr inż. Joanna Miselhorn
Dr hab. Dorota Nowak
Dr Katarzyna Rybak
Dr hab. Katarzyna Samborska, prof. SGGW
Dr hab. Jolanta Kowalska, prof. SGGW
Dr hab. Karolina Szulc
Dr hab. Artur Wiktor, prof. SGGW
Prof. dr hab. Dorota Witrowa-Rajchert, czł. koresp. PAN
Dr inż. Alicja Barańska-Dołomisiewicz
Mgr inż. Magdalena Karwacka
Mgr inż. Aleksandra Skarżyńska
Mgr Małgorzata Chobot
Mgr Mariusz Wojnowski
Pracownicy emerytowani
Prof. dr hab. Andrzej Lenart
Dr hab. Zbigniew Pałacha, prof.
Dr hab. Roman Kowalczyk, prof.
Dr inż. Iwona Sitkiewicz
Mgr Wanda Pomarańska-Łazuka
Mgr inż. Maria Hankus
Doktoranci
Mgr inż. Anna Pakulska
Mgr inż. Magdalena Trusińska
Mgr inż. Radosław Bogusz
Mgr inż. Jakub Czyżewski
Mgr inż. Magdalena Karwacka
Mgr inż. Aleksandra Skarżyńska
Mgr inż. Joanna Żubernik
Badania
⦁ Optymalizacja parametrów procesu usuwania wody z punktu widzenia zawartości składników biologicznie aktywnych, właściwości fizycznych materiału, jego zdolności do rehydracji i wiązania wody.
⦁ Zmiany struktury materiału wywołane procesem technologicznym (suszenie i rehydracja, zamrażanie i rozmrażanie, odwadnianie osmotyczne, aglomeracja).
⦁ Innowacyjne techniki (ultradźwięki, pulsacyjne pole elektryczne, pulsacyjne światło) a jakość i funkcjonalność produktu.
⦁ Mikrokapsułkowanie metodą suszenia rozpyłowego barwników, aromatów, lipidów, miodu.
⦁ Optymalizacja składu powłok jadalnych w aspekcie ich właściwości użytkowych.
⦁ Stabilność i właściwości układów emulsyjnych.
⦁ Właściwości fizyczne materiałów spożywczych w aspekcie projektowania produktu.
⦁ Właściwości fizyczne materiałów spożywczych, szczególnie ich właściwości teksturalne, sorpcyjne, rekonstytucyjne i akustyczne, w aspekcie zmiennych parametrów procesu technologicznego.
⦁ Właściwości reologiczne żywności płynnej, o konsystencji ciała stałego, jak też materiałów sypkich.
Dydaktyka
Rysunek techniczny z elementami maszynoznawstwa
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczego
Inżynieria procesowa
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczego
Ekologia i ochrona środowiska
Gospodarka energetyczna
Właściwości fizyczne żywności produktów spożywczych
Percepcja sensoryczna
Podstawy dietetyki
Właściwości teksturalne produktów spożywczych
Odwadnianie i suszenie żywności
Innowacyjne procesy i aparatura w żywności
Inżynieria układów wielofazowych żywności
Inżynieria produktu
Projektowanie produktu
Inżynieria żywności
Postawy metrologii w przemyśle spożywczym
Materiałoznawstwo i inżynieria materiałowa
Zintegrowane zarządzanie środowiskiem w łańcuchu żywnościowym
Aparatura i inżynieria procesów produkcyjnych
Kontrola i sterowanie procesami biotechnologicznymi
Przemysłowe procesy biotechnologiczne
Grafika inżynierska
Technologie materiałowe
Bioengineering in food industry
Food contact materials / Food packing
Design Thinking
Nonthermal processing of food
Cutting-edge technologies in food industry
Systemy bezpieczeństwa żywności w praktyce
Współpraca z otoczeniem
⦁ suszenie owoców, warzyw i ziół różnymi metodami, w tym konwekcyjną, mikrofalowo-konwekcyjną, mikrofalowo-próżniową, promiennikową, próżniową, sublimacyjną, próżniową i metodami hybrydowymi (w tym z wykorzystaniem ultradźwięków)
⦁ suszenie rozpyłowe soków owocowych, miodu i emulsji
⦁ suszenie sublimacyjne materiałów biologicznych
⦁ mikrokapsułkowanie metodą suszenia rozpyłowego enzymów, barwników, aromatów, lipidów
⦁ odwadnianie osmotyczne owoców i warzyw
⦁ zamrażanie i rozmrażanie żywności
⦁ zastosowanie innowacyjnych nietermicznych technik (pulsacyjne pole elektryczne, ultradźwięki) jako sposobów przyspieszania procesów podstawowych (np. suszenie, odwadnianie osmotyczne, zamrażanie, ekstrakcja)
⦁ zastosowanie pulsacyjnego światła
⦁ aglomeracja produktów sproszkowanych
⦁ mieszanie sypkich materiałów
⦁ homogenizacja wysokociśnieniowa produktów płynnych
⦁ badania jakości suszy z owoców i warzyw, w tym skurcz, rehydracja, barwa, zawartość witaminy C, chlorofilu, antocyjanów, betalain, polifenoli, barwników, zdolność przeciwutleniająca
⦁ pomiar parametrów barwy ciekłych, stałych i sypkich surowców i produktów spożywczych.
⦁ pomiar właściwości termicznych i elektrycznych surowców i produktów spożywczych.
⦁ pomiar właściwości reologicznych ciekłych produktów spożywczych, w tym matematyczna interpretacja krzywych płynięcia i lepkości
⦁ badanie struktury surowców i produktów spożywczych technikami w mikroskopii optycznej, mikroskopii skaningowej, mikrotomografii komputerowej, w tym archiwizacja zdjęć, komputerowa analiza obrazu, interpretacja parametrów geometrycznych struktury i współczynników kształtu
⦁ instrumentalny pomiar tekstury żywności i wyznaczanie charakterystyk wytrzymałościowych surowców, produktów i opakowań, w tym interpretacja specjalistycznych testów i określenie takich cech jak: twardość, kruchość, konsystencja, łamliwość, elastyczność, lepkość, spójność, smarowalność, wytrzymałość na zgniatanie lub zrywanie, gumiastość, żujność czy przylepność
⦁ oznaczenia użytkowych właściwości produktów sproszkowanych, w tym: analiza wielkości cząstek metodą dyfrakcji laserowej, morfologia cząstek, sypkość, gęstość nasypowa, gęstość rzeczywista, zwilżalność i dyspergowalność w wodzie, higroskopijność i podatność na zbrylanie, kohezja i funkcja płynięcia
⦁ badanie stanu wody w żywności, w tym higroskopijność, aktywność wody, izotermy adsorpcji wody z ich matematycznym opisem, kinetyka sorpcji i desorpcji wody, zmiany morfologiczne spowodowane przez wodę, badania prognostyczne przydatności do spożycia
⦁ badanie właściwości akustycznych w ocenie świeżości owoców i warzyw, kruchości i chrupkości produktów typu przekąski
⦁ pomiar osmolalności i temperatury krioskopowej roztworów i napojów
⦁ ultradźwiękowa dezintegracja i homogenizacja próbek ciekłych i stałych
⦁ badanie właściwości barierowych folii opakowaniowych (para wodna, tlen, dwutlenek węgla)
⦁ badanie składu atmosfery w opakowaniu (etylen, tlen, dwutlenek węgla)
Aparatura
Ważniejsze wyposażenie aparaturowe Hali Półtechniki:
suszarki: konwekcyjne, promiennikowo-konwekcyjna, taśmowa, fluidyzacyjna, mikrofalowo-konwekcyjna, mikrofalowo-próżniowa, hybrydowa (IR-CD-US), suszarka rozpyłowa MOBILE MINOR, GEA-NIRO; suszarka rozpyłowa LAB.S1, ANHYDRO;
zamrażarka wspomagana aplikacją US;
homogenizator wysokociśnieniowy NS 1001 L2 PANDA, GEA Niro Soavi;
mieszalnik lemieszowy do materiałów sypkich L5 LöDIGE;
aglomerator w złożu fluidalnym STREA1 NIRO-AEROMATIC;
pakowarka próżniowa PP-5.4 TEPRO;
homogenizator ultradźwiękowy UP-400S, HIELSCHER; zgrzewarka laboratoryjna Labthink HSTH3
stanowiska do badania: procesów membranowych, odwadniania osmotycznego w warunkach statycznych i w przepływie, destylacji, zamrażania, fluidyzacji, odparowania, filtracji, pomp, wentylatorów, bilansów ciepła.
Wyposażenie pracowni i laboratoriów:
Chromatograf cieczowy Acquity UPLC H-Class WATERS (ACT);
Kolorymetr CR-5 KONICA-MINOLTA (ACT);
Aparat do pomiaru aktywności wody CX-2 AquaLab DECAGON (PAW);
Skaningowy mikroskop elektronowy TM-3000 HITACHI (ZTW);
Stereoskopowy mikroskop SMZ 1500, NIKON wyposażony w kamerę DS-Fi1 (ZTW);
Mikroskop stereoskopowy MST 131, PZO (ZTW) i Mikroskop biologiczny Studar LAB, PZO wyposażone w kamerą VCD i oprogramowanie do analizy obrazu MultiScan v. 14.02, Computer Scaning System (ZTW);
Napylarka złotem, CRESSINGTON (ZTW);
Stolik mrożąco-grzejący metodą Peltier`a, DEBEN (ZTW);
Warstwomierz Ultrametr A400, METRISON (OZPF);
Komora klimatyczna KBF 720, BINDER (HP);
Piknometr helowy do gęstości rzeczywistej proszków i ciał stałych Stereopycnometr SPY-6DC, QUANTACHTOME Instruments (PS);
Aparat bezpośredniego ścinania proszków z celką Jenike (prototyp) (PS);
Objętościomierz wstrząsowy do gęstości nasypowej proszków STAV 2003, J.ENGELSMANN AG (PS);
Przesiewacz wibracyjny AS 200, RETSCH z zestawem sit (PS);
CILAS aparat do mierzenia wielkości cząstek metodą dyfrakcji laserowej;
Suszarka próżniowa VO500, MEMMERT (PS);
Osmometr OS3000, MARCEL (PS);
Titrator 888 Titrando, METROHM (ACT), Titrator 870 KF Titrino plus, METROHM (ACT);
Wirówka z chłodzeniemMPW-260R, MPW (ACT);
Liofilizator Gamma 1-16 LSC CHRIST (B), Liofilizator Alfa 1-4 CHRIST (B);
Zamrażarka szokowa do -40°C model 51.20, IRINOX S.P.A. (B); Zamrażarka niskotemperaturowa – 70 do -80°C Profi Master PMU0380 NATIONAL LAB (B);
Spektrofotometr Helios γ THERMO ELECTRON CO (B);
Sterylizator parowy ASVE SMS (B); Biofermentor Bioflo 3000 NEW BRUNSWICK SCIENTIFIC (B);
wirówka laboratoryjna 4-15 SIGMA (B);
Maszyna wytrzymałościowa 1445 ZWICK z czujnikiem (Brüel and Kjær, Narum) do kontaktowego pomiaru emisji akustycznej (PR);
Wiskozymetr DV-III, BROOKFIELD (PR);
Teksturometr z komorą termiczną TA HD STABLE MICRO SYSTEMS + dewar ciśnieniowy (azot) (PR);
Teksturometr TA-XT2i STABLE MICRO SYSTEMS z czujnikiem (Brüel and Kjær, Narum) do kontaktowego pomiaru emisji akustycznej (PR);
Zestaw do pomiaru aktywności wody Hygrolab 3, ROTRONIC (PAW);
Stanowiska do wyznaczania izoterm sorpcji pary wodnej metodą statyczno-eksykatorową (PAW);
Stanowiska do badania kinetyki adsorpcji pary wodnej i desorpcji wody (PAW);
Kolorymetr CR-300, MINOLTA (PAW);
Zestaw do pomiaru aktywności wody AquaLab, DECAGON (PAW).Ponadto:
Młynek laboratoryjny MF 10 basic z akcesoriami (HP); Przesiewacz ultradźwiękowy UIS250L, LABINDEX (ACT); Analizator wielkości cząstek wraz z akcesoriami CILAS 1190LD, DONSERV (PS); Liofilizator wraz z akcesoriami Alpha 1-4 LSC plus, DONSERV (B); Suszarka mikrofalowo-próżniowa SMP5, PROMIS-TECH, (HP); Aparat do pomiaru aktywności wody Aw, Hygrolab C1-SET-40, ROTRONIC (PAW); Analizator gazów CheckMate 3 O2 (Zr) CO2, DANSENSOR A/S, (AK); REOMETR RheoWin MARS 40, THERMO ELECTRON,(PR); system wagowy do liofilizatora SWL015, MENSOR, (B); Cieplarka BINDER KBF 240, MERAZET, (OZPF); Różnicowy kalorymetr skaningowy z możliwością wykonywani pomiarów z modulacją temperatury MDSC METTLER-TOLEDO, (ACT); Urządzenie do oznaczania błonnika pokarmowego Fibertec 1023, FOSS, (AK); Wyparka próżniowa z akcesoriami, DONSERV, (HP).
Dodatkowo w ramach zakupów z projektu Centrum Żywności i Żywienia od 2018 roku zakupiono:
Analizator pian DFA100 z modułem struktury piany FSM, KRUSS (OZPF); Analizator dyspersji cieczowych o szerokim zakresie koncentracji i wielkości cząstek, TURBISCAN LAB, FORMULATION SAS, (PS); System do aplikacji światła pulsacyjnego Xenon X-1100, XENON CORPORATION (HP); Goniometr, OCA25, DATA PHYSICS INSTRUMENTS GmbH, (OZPF); Aparat do suszenia w punkcie krytycznym, procesor tkankowy, AUTOSAMDRI 391-25, TOUSIMS, RMC BOECKELER, (ZTW); Porozymetr PASCAL 140 Evo, THERMOSCIENTIFIC, (B); Mikrotomograf KOMPUTEROWY skscan1272, BRUCKER, (ZTW); Spektralny skaningowy mikroskop konfokalny na bazie zmotoryzowanego mikroskopu odwróconego OLYMPUS FV3000, Phenom XL, OLYMPUS, (ZTW); Reometr optyczny Rheolasercrystal, UNI-EXPORT INSTRUMENTS, (PS); stanowisko laboratoryjne do badania procesów membranowych: mikrofiltracji, ultrafiltracji, nanofiltracji i odwróconej osmozy ARMFIELD LIMITED, (HP); Tester grubości ProGage, TWING-ALBERT (OZPF); Tensjometr PI-MT1A.KOM POLON-IZOT, (OZPF); Automatyczny grawimetryczny analizator sorpcji wody AQUADYNE DVS-2HT QUANTAHROME INSTRUMENTS (OZPF); Spektrometr TD-NMR-MQ20 1H Research system (s/n: NF4773), BRUCKER ,(OZPF); Precyzyjny miernik RLC, MICORTEST, (ACT); System analizy termicznej z funkcją zmian modulowanych i analizy termograwimetrycznej (TGA/DSC), METLLER-TOLEDO; Tester przenikalności pary wodnej TEXTEST FX-3180 CupMaster; tester przenikalności gazów Labthink C130H; Analizator gazów w opakowaniu FELIX INSTRUMENTS F-950; Kolorymetr KONICA MINOLTA CR-400; Połyskomierz KONICA MINOLTA MG 268A; Spektrofotometr THERMO SCIENTIFIC Evolution 220 UV-VIS; Spektrofotometr FT-IR AGILENT TECHNOLOGIES Cary 630; Suszarka laboratoryjna EM Automatyka SR-20L; Młynek kriogeniczny TETCH CryoMill; Napylarka niskopróżniowa LEICA MICROSYSTEMS Leica EM ACE200
Katedra dysponuje różnorodnym drobnym sprzętem laboratoryjnym na przykład:
suszarki próżniowe, cieplarki, kamera termowizyjna, aplikator warstw, specjalistyczne wagi, piec konwekcyjno-parowy, mętnościomierz laboratoryjny, tlenomierz, łaźnie wodne, myjki ultradźwiękowe, rejestratory temperatury i wilgotności, grubościomierze, mieszadła magnetyczne, homogenizatory itd.