Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności

  • Pracownicy emerytowani

    Prof. dr hab. Wanda Duszkiewicz – Reinhard
    Prof. dr hab. Eugeniusz Sobczak
    Prof. dr hab. Wiesław Wzorek
    inż. Sylwia Misiura
    st. technik Lidia Czarnocka – Mozyrko
    st. technik Iwona Wolska
    dr hab. inż. Anna Chlebowska-Śmigiel

  • Doktoranci

    mgr inż. Vitaliy Kolotylo
    mgr inż. Wioletta Sęk
    mgr inż. Paulina Chraniuk
    mgr inż. Dominika Popielarz

Badania

Dydaktyka

  • Kierunek Technologia Żywności i żywienie człowieka

    1. Alternatywne surowce do otrzymywania olejów jadalnych
    2. Bioactive Food Components
    3. Drobnoustroje patogenne przenoszone przez żywność i wodę
    4. Drobnoustroje a środowisko żywności
    5. Drożdże jako mikroorganizm modelowy w wielu badaniach biotechnologicznych
    6. Mikrobiologia żywności
    7. Mikroorganizmy jako źródła składników bioaktywnych i funkcjonalnych technologicznie
    8. Mykologia w technologii żywności
    9. Niekonwencjonalne metody produkcji piwa
    10. Nutrigenomika – co żywność mówi naszym genom?
    11. Ogólna Technologia Żywności
    12. Propedeutyka przemysłu spożywczego
    13. Przedmiot specjalizacyjny I – Technologia fermentacyjna
    14. Przedmiot specjalizacyjny II – Diagnostyka mikrobiologiczna
    15. Przedmiot specjalizacyjny III –Biotechnologia Żywności
    16. Seminarium dyplomowe
    17. Seminarium magisterskie
    18. Specjalizacyjny projekt
    19. Technologia przemysłu fermentacyjnego
    20. Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczego
    21. Tradycja i nowoczesność w produkcji spirytusu
    22. Współczesne trendy w biotechnologii i analityce
    23. Wykorzystanie drożdży w technologii
    24. Zioła, żywność i zdrowie
  • Kierunek Bezpieczeństwo żywności

    1. Mikrobiologia ogólna
    2. Mikrobiologia żywności
    3. Seminarium dyplomowe
    4. Zagrożenia biologiczne w żywności
  • Kierunek Towaroznawstwo w biogospodarce

    1. Mikrobiologia – wybrane działy
    2. Podstawy biotechnologii
  • Kierunek Biotechnologia

    1. Biotechnologia w przemyśle spożywczym i ochronie środowiska
    2. Biotechnologiczne wykorzystanie bakterii
    3. Biotechnologiczne wykorzystanie drobnoustrojów
    4. Biotechnologiczne wykorzystanie drożdży
    5. Biotechnologiczne wykorzystanie pleśni
    6. Drobnoustroje chorobotwórcze przenoszone przez żywność i wodę
    7. Fizjologia drobnoustrojów
    8. Metody Diagnostyki Mikrobiologicznej Żywności
    9. Mikrobiologia ogólna
    10. Mikrobiologia żywności
    11. Pozyskiwanie i ulepszanie szczepów przemysłowych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym
    12. Seminarium dyplomowe
    13. Seminarium magisterskie
  • Kierunek Biologia

    1. Propedeutyka biotechnologii
  • Kierunek Organic Agriculture and Food Production (OAFP)

    1. Food microbiology
    2. Hazards for food safety
  • Szkoła doktorska SGGW

    1. Statystyka/metrologia (Statistics/metrology)
    2. Seminarium doktoranckie

Współpraca z otoczeniem

Aparatura

  • Aparatura naukowo-badawcza w Katedrze Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności:

    Bioreaktor New Brunswick o poj. roboczej 5 litrów do hodowli mikroorganizmów
    Bioscreen C do hodowli mikroorganizmów w skali mikro
    Chromatograf gazowy do analizy związków chemicznych (np. kwasy) pochodzących z biomasy mikroorganizmów i różnych matryc spożywczych
    Amplifikator DNA do powielenia materiału genetycznego w celu identyfikacji różnych mikroorganizmów metoda PCR
    Aparaty do elektroforezy białek
    Urządzenie do wizualizacji żeli agarozowych i poliakrylamidowych
    Dezintegrator ultradźwiękowy
    Mikroskopy z kamerą do oceny morfologicznej mikroorganizmów
    Komory laminarne do pracy mikrobiologicznej w warunkach sterylnych
    Spektrofotometry
    Aparat do elektrofuzji protoplastów
    Aparaty do oznaczania azotu Kiejdahla
    Aparaty do spalania próbek i destylacji
    Autoklawy do sterylizacji podłoży mikrobiologicznych
    Wirówki laboratoryjne, Wytrząsarki laboratoryjne z termostatem
    Wyparka próżniowa do zagęszczania różnych substancji
    Zamrażarka o głębokiego mrożenia (- 80°C)

  • Urządzenia wchodzące w skład wyposażenia Centrum Żywności i Żywienia

    Analizator aminokwasów z termoblokiem od hydrolizy próbek i wyparką próżniową
    Urządzenie do elektroforezy 2D z możliwością wizualizacji frakcji białkowych
    Bioreaktory z możliwością hodowli mikroorganizmów do 4L (Eppendorf)
    Młynek laboratoryjny do kruszenia i rozdrabniania materiału biologicznego
    Inkubatory z wytrząsaniem i funkcją chłodzenia
    Automatyczny licznik kolonii mikroorganizmów
    Automatyczny aplikator warstw
    Dezintegrator ultradźwiękowy
    Spektrofotometry
    Wirówka preparatywna
    Komory laminarne do pracy w warunkach jałowych
    Gęstościomierz
    Urządzenia do destylacji wody wodociągowej
    Łaźnia olejowa do utrzymywania żądanej temperatury