Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności
Kierownik Katedry
prof. dr hab. Małgorzata Gniewosz
Tel. (22) 59 37 650
prof. dr hab. inż. Stanisław Błażejak
mgr inż. Katarzyna Brzezicka
dr hab. inż. Anna Bzducha-Wróbel, prof. SGGW
dr hab. inż. Iwona Gientka, prof. SGGW
prof. dr hab. inż. Małgorzata Gniewosz
dr hab. inż. Elżbieta Hać-Szymańczuk, prof. SGGW
dr hab. inż. Marek Kieliszek, prof. SGGW
dr inż. Anna Kot
dr inż. Karolina Kraśniewska
mgr inż. Magdalena Laskowska
dr hab. inż. Edyta Lipińska
dr Kamil Piwowarek
dr inż. Katarzyna Pobiega
dr inż. Alicja Synowiec
Pracownicy emerytowani
Prof. dr hab. Wanda Duszkiewicz – Reinhard
Prof. dr hab. Eugeniusz Sobczak
Prof. dr hab. Wiesław Wzorek
inż. Sylwia Misiura
st. technik Lidia Czarnocka – Mozyrko
st. technik Iwona Wolska
dr hab. inż. Anna Chlebowska-Śmigiel
Doktoranci
mgr inż. Vitaliy Kolotylo
mgr inż. Wioletta Sęk
mgr inż. Paulina Chraniuk
mgr inż. Dominika Popielarz
Badania
Wykorzystanie drobnoustrojów i produktów ich metabolizmu w przemyśle spożywczym i żywieniu:
⦁ Opracowanie innowacyjnych filmów i powłok jadalnych wzbogaconych olejkami eterycznymi, ekstraktami roślinnymi, ekstraktami propolisu i nanocząsteczkami srebra o silnych właściwościach przeciwdrobnoustrojowych do ochrony przeciwbakteryjnej i przeciwgrzybiczej surowców roślinnych,
⦁ badania aktywności przeciwdrobnoustrojowej oraz przeciwutleniającej ekstraktów i eterycznych olejków roślinnych w warunkach modelowych, surowcach i produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego,
⦁ zastosowanie biotechnologicznych polisacharydów (pullulanu) w produkcji żywności, w szczególności w roli prebiotyku,
⦁ wykorzystanie bakteriofagów do poprawy jakości mikrobiologicznej żywności, ze szczególnym uwzględnieniem żywności minimalnie przetworzonej,
⦁ Badania nad wewnątrzkomórkowym gromadzeniem selenu przez mikroorganizmy i działaniem systemów detoksykacyjnych umożliwiających przetrwanie komórkom w środowisku zawierającym ten pierwiastek.
Wykorzystanie surowców odpadowych przemysłu rolno-spożywczego do otrzymywania cennych gospodarczo produktów:
⦁ biosynteza lipidów oraz karotenoidów przez drożdże Rhodotorula z wykorzystaniem odpadowej wody sokowej i odpadowego glicerolu,
⦁ biosynteza warstwy β-(1,3)/(1,6)-glukanu drożdży i charakterystyka właściwości funkcjonalnych otrzymanych preparatów tego polisacharydu,
⦁ intensyfikacja procesu utylizacji wytłoków jabłkowych z udziałem bakterii fermentacji propionowej z jednoczesnym pozyskiwaniem kwasu propionowego i witaminy B12.
Badania podstawowe i technologiczne wybranych szczepów drożdży przemysłowych:
⦁ wpływ wybranych biostymulatorów na aktywność fermentacyjną drożdży piekarskich, winiarskich, gorzelniczych i piwowarskich,
⦁ badania nad naturalnym wiązaniem biopierwiastków przez wybrane szczepy drożdży.
⦁ Gromadzenie zasobów mikrobiologicznych w Muzeum Czystych Kultur wykorzystywanych podczas realizacji prac badawczych i zajęć dydaktycznych:
⦁ izolacja i identyfikacja szczepów mikroorganizmów ze środowiska naturalnego,
⦁ ulepszanie cech technologicznych szczepów przemysłowych.
Dydaktyka
Kierunek Technologia Żywności i żywienie człowieka
- Alternatywne surowce do otrzymywania olejów jadalnych
- Bioactive Food Components
- Drobnoustroje patogenne przenoszone przez żywność i wodę
- Drobnoustroje a środowisko żywności
- Drożdże jako mikroorganizm modelowy w wielu badaniach biotechnologicznych
- Mikrobiologia żywności
- Mikroorganizmy jako źródła składników bioaktywnych i funkcjonalnych technologicznie
- Mykologia w technologii żywności
- Niekonwencjonalne metody produkcji piwa
- Nutrigenomika – co żywność mówi naszym genom?
- Ogólna Technologia Żywności
- Propedeutyka przemysłu spożywczego
- Przedmiot specjalizacyjny I – Technologia fermentacyjna
- Przedmiot specjalizacyjny II – Diagnostyka mikrobiologiczna
- Przedmiot specjalizacyjny III –Biotechnologia Żywności
- Seminarium dyplomowe
- Seminarium magisterskie
- Specjalizacyjny projekt
- Technologia przemysłu fermentacyjnego
- Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczego
- Tradycja i nowoczesność w produkcji spirytusu
- Współczesne trendy w biotechnologii i analityce
- Wykorzystanie drożdży w technologii
- Zioła, żywność i zdrowie
Kierunek Bezpieczeństwo żywności
- Mikrobiologia ogólna
- Mikrobiologia żywności
- Seminarium dyplomowe
- Zagrożenia biologiczne w żywności
Kierunek Towaroznawstwo w biogospodarce
- Mikrobiologia – wybrane działy
- Podstawy biotechnologii
Kierunek Biotechnologia
- Biotechnologia w przemyśle spożywczym i ochronie środowiska
- Biotechnologiczne wykorzystanie bakterii
- Biotechnologiczne wykorzystanie drobnoustrojów
- Biotechnologiczne wykorzystanie drożdży
- Biotechnologiczne wykorzystanie pleśni
- Drobnoustroje chorobotwórcze przenoszone przez żywność i wodę
- Fizjologia drobnoustrojów
- Metody Diagnostyki Mikrobiologicznej Żywności
- Mikrobiologia ogólna
- Mikrobiologia żywności
- Pozyskiwanie i ulepszanie szczepów przemysłowych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym
- Seminarium dyplomowe
- Seminarium magisterskie
Kierunek Biologia
- Propedeutyka biotechnologii
Kierunek Organic Agriculture and Food Production (OAFP)
- Food microbiology
- Hazards for food safety
Szkoła doktorska SGGW
- Statystyka/metrologia (Statistics/metrology)
- Seminarium doktoranckie
Współpraca z otoczeniem
Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności oferuje możliwość współpracy dla przedsiębiorstw oraz innych instytucji badawczych w zakresie wykonywania oznaczeń związanych z mikrobiologią żywności i biotechnologią żywności.
⦁ Wykrywanie bakterii patogennych według PN-EN-ISO takich jak: Enterobacteriaceae, w tym Salmonella, Listeria, Staphylococcus aureus.
⦁ Wykrywanie i liczba mikroorganizmów zanieczyszczających żywność: pałeczki z grupy coli, ogólnej liczby bakterii tlenowych mezofilnych, ogólna liczba grzybów (pleśni i drożdży), liczba beztlenowców przetrwalnikujących, liczba bakterii mlekowych.
⦁ Identyfikacja genetyczna drożdży w wykorzystaniem technik PCR.
⦁ Ocena trwałości mikrobiologicznej środków spożywczych i kosmetycznych, w tym zmiany jakościowe i ilościowe mikroflory w czasie prób przechowalniczych i obciążeniowych żywności.
⦁ Podstawowa analiza i klasyfikacja wyrobów winiarskich zgodnie z obowiązującymi rozporządzeniami.
⦁ Ekspertyzy i doradztwo z zakresu bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktów spożywczych.
⦁ Oznaczenie aktywności przeciwbakteryjnej i przeciwgrzybiczej substancji chemicznych, w tym ekstraktów roślinnych, eterycznych olejków roślinnych, kwasów organicznych, konserwantów.
⦁ Badania wpływu związków chemicznych na wzrost mikroorganizmów i uzyskiwaną zawartość biomasy od skali mikro hodowli (300 µL) do bioreaktorów (4 L).
⦁ Oznaczenie zawartości trehalozy, glikogenu, witaminy B12 w biomasie mikroorganizmów.
⦁ Oznaczenia kwasów organicznych (octowy, bursztynowy, propionowy, mlekowy) metodą chromatografii gazowej.
⦁ Oznaczenie frakcji lipidowej metodą Bligh-Dyer w biomasie.
⦁ Oznaczenia składu chemicznego kwasów tłuszczowych (ilościowe jak i jakościowe).
⦁ Oznaczenie polisacharydów ścian komórkowych grzybów np. β-glukan.
⦁ Oznaczenie ogólnej zawartości β-karotenoidów ogółem w przeliczeniu na β-karoten.
⦁ Oznaczenie profilu aminokwasowego w produktach spożywczych (ilościowo i jakościowo).
⦁ Analiza proteomiczna białek w biomasie mikroorganizmów.
⦁ Badania mechanizmów działania substancji przeciwdrobnoustrojowych na komórki mikroorganizmów (zdolność do tworzenia biofilmów, wpływ na szklaki oddechowe, kinetyka wzrostu szczepów, integralność ściany komórkowej i błony cytoplazmatycznej komórek).
Aparatura
Aparatura naukowo-badawcza w Katedrze Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności:
Bioreaktor New Brunswick o poj. roboczej 5 litrów do hodowli mikroorganizmów
Bioscreen C do hodowli mikroorganizmów w skali mikro
Chromatograf gazowy do analizy związków chemicznych (np. kwasy) pochodzących z biomasy mikroorganizmów i różnych matryc spożywczych
Amplifikator DNA do powielenia materiału genetycznego w celu identyfikacji różnych mikroorganizmów metoda PCR
Aparaty do elektroforezy białek
Urządzenie do wizualizacji żeli agarozowych i poliakrylamidowych
Dezintegrator ultradźwiękowy
Mikroskopy z kamerą do oceny morfologicznej mikroorganizmów
Komory laminarne do pracy mikrobiologicznej w warunkach sterylnych
Spektrofotometry
Aparat do elektrofuzji protoplastów
Aparaty do oznaczania azotu Kiejdahla
Aparaty do spalania próbek i destylacji
Autoklawy do sterylizacji podłoży mikrobiologicznych
Wirówki laboratoryjne, Wytrząsarki laboratoryjne z termostatem
Wyparka próżniowa do zagęszczania różnych substancji
Zamrażarka o głębokiego mrożenia (- 80°C)
Urządzenia wchodzące w skład wyposażenia Centrum Żywności i Żywienia
Analizator aminokwasów z termoblokiem od hydrolizy próbek i wyparką próżniową
Urządzenie do elektroforezy 2D z możliwością wizualizacji frakcji białkowych
Bioreaktory z możliwością hodowli mikroorganizmów do 4L (Eppendorf)
Młynek laboratoryjny do kruszenia i rozdrabniania materiału biologicznego
Inkubatory z wytrząsaniem i funkcją chłodzenia
Automatyczny licznik kolonii mikroorganizmów
Automatyczny aplikator warstw
Dezintegrator ultradźwiękowy
Spektrofotometry
Wirówka preparatywna
Komory laminarne do pracy w warunkach jałowych
Gęstościomierz
Urządzenia do destylacji wody wodociągowej
Łaźnia olejowa do utrzymywania żądanej temperatury