Katedra Chemii
Kierownik Katedry Chemii
dr hab. Agata Górska, prof. SGGW
Tel. (22) 59 37 613
Sekretariat
mgr inż. Agnieszka Krzyczkowska
Tel. (22) 59 37 635
e-mail: kc@sggw.edu.pl
Pracownicy
Dr hab. inż. Joanna Bryś, prof. SGGW
Dr inż. Rita Brzezińska
Dr Beata Dasiewicz
Dr inż. Katarzyna Dobrosz-Teperek
Dr hab. Agata Fabiszewska, prof. SGGW
Marzenna Filipczuk
Mgr inż. Janina Gaworska
Dr hab. Agata Górska, prof. SGGW
Dr inż. Agnieszka Górska
Dr hab. inż. Eliza Gruczyńska-Sękowska
Dr Beata Just-Brochocka
Dr Beata Kamińska
Prof. dr hab. Piotr Koczoń
Dr Dorota Kowalska
Dr hab. Mariola Kozłowska, prof. SGGW
Mgr inż. Agnieszka Krzyczkowska
Dr Ewa Majewska
Dr inż. Jolanta Małajowicz
Dr Diana Mańko-Jurkowska
Dr hab. inż. Ewa Ostrowska-Ligęza, prof. SGGW
Dr inż. Bożena Parczewska-Plesnar
Prof. dr hab. Ewa Raczyńska
Dr inż. Katarzyna Tarnowska
Dr hab. inż. Magdalena Wirkowska-Wojdyła
Dr inż. Bartłomiej Zieniuk
Pracownicy emerytowani
prof. dr hab. Ewa Białecka-Florjańczyk
prof. dr hab. Andrzej Orzeszko
dr inż. Witold Bekas, prof. SGGW
dr Paweł Bukowski
dr inż. Wanda Kosińska
dr Grażyna Orzeszko
dr Ewa Rostkowska-Demner
dr Andrzej Sadownik
dr Sylwester Stępniak
dr Ewa Więckowska-Bryłka
Anna Borkowska
Irena Nejmanowska
Doktoranci
mgr inż. Rita Brzezińska
mgr inż. Karolina Dolatowska-Żebrowska
mgr Iga Piasecka
Badania
⦁ Badania w zakresie analizy termicznej z wykorzystaniem różnicowej kalorymetrii skaningowej (DSC), ciśnieniowej różnicowej kalorymetrii skaningowej (PDSC) i termograwimetrii (TGA).
⦁ Badania przemian i ich efektów cieplnych w lipidach i innych związkach wielkocząsteczkowych.
⦁ Reakcje przeniesienia protonu w biocząsteczkach i ich związkach modelowych. Równowagi kwasowo-zasadowe dla biomolekuł i związków modelowych.
⦁ Badania spektroskopowe i obliczenia teoretyczne.
⦁ Biotransformacje z udziałem drożdży: synteza związków zapachowych, detergentów i przeciwutleniaczy.
⦁ Badania nad wykorzystaniem zdolności mikroorganizmów do syntezy enzymów w biotechnologii rolniczej, żywności i medycynie.
⦁ Badania nad efektywnym wykorzystaniem biomasy drożdży jako katalizatorów reakcji chemicznych.
⦁ Badania nad właściwościami fizykochemicznymi tłuszczów roślinnych i zwierzęcych.
⦁ Modyfikacje tłuszczów naturalnych.
⦁ Badania procesów fermentacyjnych i oksydacyjnych.
⦁ Badania spektroskopowe (UV, IR) związków chemicznych występujących w żywności.
⦁ Badania kalorymetryczne, chromatografia gazowa.
⦁ Oznaczenie polifenoli i aktywności przeciwutleniającej w tłuszczach oraz ekstraktach roślinnych.
Dydaktyka
Chemia analityczna
Chemia fizyczna
Chemia ogólna i nieorganiczna
Chemia organiczna
Chemia żywności
Chemia związków naturalnych z elementami enzymologii
Zielona chemia w przemyśle spożywczym
Instrumentalne metody oceny bezpieczeństwa i jakości żywności
Technologia preparatów enzymatycznych
Przedmioty prowadzone w języku angielskim:
Chemistry
Carcinogens in food
Alcoholic beverages and human being
Instrumental methods for biological sample (mixture) analysis
Drugs, medicines and smart food components and additives
Współpraca z otoczeniem
Konsultacje i badania analityczne (w tym spektroskopowe, kalorymetryczne, chromatograficzne (chromatografia gazowa) oraz analiza klasyczna) w zakresie chemii żywności.
Konsultacje i badania naukowe w zakresie analizy termicznej z wykorzystaniem różnicowej kalorymetrii skaningowej (DSC), ciśnieniowej różnicowej kalorymetrii skaningowej (PDSC) i termograwimetrii (TGA).
Widma IR i UV – rejestracja doświadczalna i obliczenia teoretyczne.
Optymalizacja procesów zagospodarowania odpadów przemysłu spożywczego.
Oznaczenie polifenoli i aktywności przeciwutleniającej w tłuszczach.
Oznaczanie wartości energetycznej produktów żywnościowych i materiałów organicznych z użyciem tlenu. Pomiar za pomocą bomby kalorymetrycznej.
Charakterystyka termiczna różnego rodzaju produktów. Pomiar za pomocą DSC (różnicowego kalorymetru skaningowego). Analiza termiczna odbywa się w specjalnych naczynkach aluminiowych lub miedzianych zamykanych hermetycznie lub niehermetycznie z użyciem tlenu i azotu (oddzielnie), zakres temperatur -90 do 700°C, szybkość ogrzewania/chłodzenia 5°C/minutę.
Przejścia stanu szklistego (temperatury przejść fazowych). Pomiar za pomocą modulowanego różnicowego kalorymetru skaningowego (MDSC). Zakres temperatur -90 do 700°C, specjalne naczynka aluminiowe z pokrywkami hermetycznymi – zagniecenie naczynek, praca z użyciem azotu, odpowiednie ułożenie materiału w naczynku, szybkość ogrzewania/chłodzenia 1-2°C/minutę
Wyznaczanie pojemności cieplnej i jej zmian, entalpii przemian i reakcji chemicznych. Pomiar za pomocą DSC. Analiza termiczna w specjalnych naczynkach aluminiowych zamykanych hermetycznie lub niehermetycznie z użyciem azotu, zakres temperatur -90 do 700°C, szybkość ogrzewania/chłodzenia 2-10°C/minutę.
Wyznaczanie ciepła właściwego, temperatury topnienia i krystalizacji dla materiałów organicznych. Pomiar za pomocą DSC. Analiza termiczna w specjalnych naczynkach aluminiowych zamykanych hermetycznie z użyciem azotu, zakres temperatur -90 do 700°C, szybkość ogrzewania 1°C/minutę.
Wyznaczanie charakterystyki mięknięcia dla olejów i tłuszczów jadalnych. Pomiar za pomocą DSC. Analiza termiczna w specjalnych naczynkach aluminiowych zamykanych hermetycznie z użyciem azotu, zakres temperatur -80 do 80°C, szybkość ogrzewania 2-10°C/minutę.
Wyznaczanie przemian polimorficznych i modyfikacji właściwości reologicznych dla olejów i tłuszczów jadalnych, identyfikacja i oznaczanie zafałszowań tłuszczów. Pomiar za pomocą DSC. Analiza termiczna w specjalnych naczynkach aluminiowych zamykanych hermetycznie z użyciem azotu, zakres temperatur -90 do 700°C, szybkość ogrzewania 1-2°C/minutę.
Ocena odporności tłuszczów na rozkład termiczny – wyznaczanie temperatury początkowej i temperatury maksymalnej procesu utleniania. Pomiar za pomocą PDSC – ciśnieniowy różnicowy kalorymetr skaningowy. Praca z użyciem tlenu, naczynka aluminiowe otwarte zakres temperatur 30-700°C. Szybkość ogrzewania 1,5-20°C/ minuta. Ciśnienie atmosferyczne – 113hPa.
Wyznaczenie energii aktywacji olejów i tłuszczów jadalnych, współczynnika przedpotęgowego olejów i tłuszczów jadalnych, stałej szybkości reakcji utleniania olejów i tłuszczów jadalnych. PDSC. Praca z użyciem tlenu, naczynka aluminiowe otwarte zakres temperatur 30-700°C. Szybkość ogrzewania 1,5-20°C/ minuta. Ciśnienie atmosferyczne – 113hPa.
Wyznaczenie metodą PDSC (warunki izotermiczne) czasów utleniania tłuszczów. Zakres temperatur 90-150°C. Ciśnienie – 1400kPa, otwarte naczynka aluminiowe, praca z tlenem.
Wyznaczanie ubytku masy substancji organicznych w zależności od temperatury. Pomiar za pomocą termograwimetrycznego analizatora termicznego. Zakres temperatur 50-1000°C, praca z użyciem azotu lub tlenu – ciśnienie atmosferyczne, specjalne naczynka platynowe z ceramicznym spiekiem na uchwycie. Wyznaczanie widm w podczerwieni substancji spożywczych i innych występujących w różnych stanach skupienia tj. ciecze, ciała stałe oraz pasty. Oznaczenie za pomocą spektrometru FT-IR.
Oznaczenie składu kwasów tłuszczowych w tłuszczach roślinnych i zwierzęcych metodą chromatograficzną (GC). Do oznaczania estrów metylowych kwasów tłuszczowych stosuje się aparat YL6100 z detektorem FID, wyposażony w kolumnę kapilarną wypełnioną fazą stacjonarną BPX 70, jako gaz nośny stosuje się azot.
Oznaczenie β-karotenu w produktach spożywczych metodą chromatograficzną (HPLC) po ekstrakcji heksanem.
Analizę chromatograficzną prowadzi się przy użyciu zestawu firmy Dionex z detektorem UV-VIS (Agilent 1200). Rozdział przeprowadza się na kolumnie Onyx Monolithic C18, 100 x 4,6 (Phenomenex). Fazę ruchomą stanowi acetonitryl oraz mieszanina metanolu i octanu etylu.
Współpraca z otoczeniem społeczno-gospodarczym
- Współpraca z firmą Sante A. Kowalski w ramach porozumienia o współpracy CIiTT/36/2013.
- Współpraca z przedsiębiorstwem WITPOL Sp. z o.o. w ramach porozumienia
o współpracy CIiTT/125/2014. - Współpraca z Pracownią Badań nad Mlekiem Kobiecym i Laktacją Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
- Współpraca z przedsiębiorstwem Bakoma Sp. z o.o.
- Współpraca z firmą Sosta Sp. z o.o. w ramach porozumienia o współpracy CIiTT/43/2019.
- Współpraca z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu.
- Współpraca z Instytutem Biotechnologii i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie.
- Współpraca z University of Zagreb w Chorwacji.
Oferta dla szkół i nauczycieli
- Wykłady i ćwiczenia z chemii ogólnej i nieorganicznej dla słuchaczy Studiów Podyplomowych.
- Ćwiczenia i warsztaty z chemii ogólnej, nieorganicznej, organicznej i chemii żywności dla uczniów szkół ponadpodstawowych.
Aparatura
- Chromatograf HPLC Dionex z 3 detektorami (RF 2000 FLUORESCENCE, UVD 170S, ESA)
- Chromatograf GC YL6100
- Termograwimetr TG DISCOVERY wraz ze spektrometrem mas
- PDSC TA Instruments Q200 (ciśnieniowy różnicowy kalorymetr skaningowy) oraz DSC TA Instruments Q20 (różnicowy kalorymetr skaningowy)
- Bomba kalorymetryczna z komputerem.
- Spektrofotometr PERKIN-ELMER LAMBDA 11
- Spektrofotometr Rayleigh UV1601
- Wirówki MPW
- FT-IR PERKIN-ELMER
- Chromatograf przystosowany do kompletnej dwuwymiarowej chromatografii gazowej (producent: Agilent Technologies, typ: GC 7890B) wraz ze spektrometrem mas czasu przelotu (TOF MS, producent: Markes International, typ: BENCH TOF-Select GCXGX TOF MS) oraz automatyczną stacją przygotowania i podawania próbek (autosampler) (producent: CTC, typ: PAL 3 RTC)
- Zestaw do destylacji próżniowej Rotavapor® Essential rozbudowany o pompę próżniową, kontroler próżni i termostat cyrkulacyjny (chiller)
- Polarymetr automatyczny AP-300
- Inkubator z wytrząsaniem KS 4000 ic control IKA
- Autoklaw mikrofalowy MICROJET
- Autoklaw medyczny kl.B 23L SUN23-II