Katedra Chemii
Kierownik Katedry Chemii
dr hab. Agata Górska, prof. SGGW
Tel. (22) 59 37 613
Sekretariat
mgr inż. Agnieszka Krzyczkowska
Tel. (22) 59 37 635
e-mail: kc@sggw.edu.pl
Pracownicy
Dr hab. inż. Joanna Bryś, prof. SGGW
Mgr inż. Rita Brzezińska
Dr Beata Dasiewicz
Dr inż. Katarzyna Dobrosz-Teperek
Dr hab. Agata Fabiszewska
Marzenna Filipczuk
Mgr inż. Janina Gaworska
Dr hab. Agata Górska, prof. SGGW
Dr inż. Agnieszka Górska
Dr hab. inż. Eliza Gruczyńska-Sękowska
Dr Beata Just-Brochocka
Dr Beata Kamińska
Prof. dr hab. Piotr Koczoń
Dr Dorota Kowalska
Dr hab. Mariola Kozłowska
Mgr inż. Agnieszka Krzyczkowska
Dr Ewa Majewska
Dr inż. Jolanta Małajowicz
Dr Diana Mańko-Jurkowska
Dr hab. inż. Ewa Ostrowska-Ligęza, prof. SGGW
Danuta Oyrzanowska
Dr inż. Bożena Parczewska-Plesnar
Prof. dr hab. Ewa Raczyńska
Dr inż. Katarzyna Tarnowska
Dr hab. inż. Magdalena Wirkowska-Wojdyła
Dr inż. Bartłomiej Zieniuk
Pracownicy emerytowani
prof. dr hab. Ewa Białecka-Florjańczyk
prof. dr hab. Andrzej Orzeszko
dr inż. Witold Bekas, prof. SGGW
dr Paweł Bukowski
dr inż. Wanda Kosińska
dr Grażyna Orzeszko
dr Ewa Rostkowska-Demner
dr Andrzej Sadownik
dr Sylwester Stępniak
dr Ewa Więckowska-Bryłka
Anna Borkowska
Irena Nejmanowska
Doktoranci
mgr inż. Rita Brzezińska
mgr inż. Karolina Dolatowska-Żebrowska
mgr Iga Piasecka
Badania
⦁ Badania w zakresie analizy termicznej z wykorzystaniem różnicowej kalorymetrii skaningowej (DSC), ciśnieniowej różnicowej kalorymetrii skaningowej (PDSC) i termograwimetrii (TGA).
⦁ Badania przemian i ich efektów cieplnych w lipidach i innych związkach wielkocząsteczkowych.
⦁ Reakcje przeniesienia protonu w biocząsteczkach i ich związkach modelowych. Równowagi kwasowo-zasadowe dla biomolekuł i związków modelowych.
⦁ Badania spektroskopowe i obliczenia teoretyczne.
⦁ Biotransformacje z udziałem drożdży: synteza związków zapachowych, detergentów i przeciwutleniaczy.
⦁ Badania nad wykorzystaniem zdolności mikroorganizmów do syntezy enzymów w biotechnologii rolniczej, żywności i medycynie.
⦁ Badania nad efektywnym wykorzystaniem biomasy drożdży jako katalizatorów reakcji chemicznych.
⦁ Badania nad właściwościami fizykochemicznymi tłuszczów roślinnych i zwierzęcych.
⦁ Modyfikacje tłuszczów naturalnych.
⦁ Badania procesów fermentacyjnych i oksydacyjnych.
⦁ Badania spektroskopowe (UV, IR) związków chemicznych występujących w żywności.
⦁ Badania kalorymetryczne, chromatografia gazowa.
⦁ Oznaczenie polifenoli i aktywności przeciwutleniającej w tłuszczach oraz ekstraktach roślinnych.
Dydaktyka
Chemia analityczna
Chemia fizyczna
Chemia ogólna i nieorganiczna
Chemia organiczna
Chemia żywności
Chemia związków naturalnych z elementami enzymologii
Zielona chemia w przemyśle spożywczym
Instrumentalne metody oceny bezpieczeństwa i jakości żywności
Technologia preparatów enzymatycznych
Przedmioty prowadzone w języku angielskim:
Chemistry
Carcinogens in food
Alcoholic beverages and human being
Instrumental methods for biological sample (mixture) analysis
Drugs, medicines and smart food components and additives
Współpraca z otoczeniem
Konsultacje i badania analityczne (w tym spektroskopowe, kalorymetryczne, chromatograficzne (chromatografia gazowa) oraz analiza klasyczna) w zakresie chemii żywności.
Konsultacje i badania naukowe w zakresie analizy termicznej z wykorzystaniem różnicowej kalorymetrii skaningowej (DSC), ciśnieniowej różnicowej kalorymetrii skaningowej (PDSC) i termograwimetrii (TGA).
Widma IR i UV – rejestracja doświadczalna i obliczenia teoretyczne.
Optymalizacja procesów zagospodarowania odpadów przemysłu spożywczego.
Oznaczenie polifenoli i aktywności przeciwutleniającej w tłuszczach.
Oznaczanie wartości energetycznej produktów żywnościowych i materiałów organicznych z użyciem tlenu. Pomiar za pomocą bomby kalorymetrycznej.
Charakterystyka termiczna różnego rodzaju produktów. Pomiar za pomocą DSC (różnicowego kalorymetru skaningowego). Analiza termiczna odbywa się w specjalnych naczynkach aluminiowych lub miedzianych zamykanych hermetycznie lub niehermetycznie z użyciem tlenu i azotu (oddzielnie), zakres temperatur -90 do 700°C, szybkość ogrzewania/chłodzenia 5°C/minutę.
Przejścia stanu szklistego (temperatury przejść fazowych). Pomiar za pomocą modulowanego różnicowego kalorymetru skaningowego (MDSC). Zakres temperatur -90 do 700°C, specjalne naczynka aluminiowe z pokrywkami hermetycznymi – zagniecenie naczynek, praca z użyciem azotu, odpowiednie ułożenie materiału w naczynku, szybkość ogrzewania/chłodzenia 1-2°C/minutę
Wyznaczanie pojemności cieplnej i jej zmian, entalpii przemian i reakcji chemicznych. Pomiar za pomocą DSC. Analiza termiczna w specjalnych naczynkach aluminiowych zamykanych hermetycznie lub niehermetycznie z użyciem azotu, zakres temperatur -90 do 700°C, szybkość ogrzewania/chłodzenia 2-10°C/minutę.
Wyznaczanie ciepła właściwego, temperatury topnienia i krystalizacji dla materiałów organicznych. Pomiar za pomocą DSC. Analiza termiczna w specjalnych naczynkach aluminiowych zamykanych hermetycznie z użyciem azotu, zakres temperatur -90 do 700°C, szybkość ogrzewania 1°C/minutę.
Wyznaczanie charakterystyki mięknięcia dla olejów i tłuszczów jadalnych. Pomiar za pomocą DSC. Analiza termiczna w specjalnych naczynkach aluminiowych zamykanych hermetycznie z użyciem azotu, zakres temperatur -80 do 80°C, szybkość ogrzewania 2-10°C/minutę.
Wyznaczanie przemian polimorficznych i modyfikacji właściwości reologicznych dla olejów i tłuszczów jadalnych, identyfikacja i oznaczanie zafałszowań tłuszczów. Pomiar za pomocą DSC. Analiza termiczna w specjalnych naczynkach aluminiowych zamykanych hermetycznie z użyciem azotu, zakres temperatur -90 do 700°C, szybkość ogrzewania 1-2°C/minutę.
Ocena odporności tłuszczów na rozkład termiczny – wyznaczanie temperatury początkowej i temperatury maksymalnej procesu utleniania. Pomiar za pomocą PDSC – ciśnieniowy różnicowy kalorymetr skaningowy. Praca z użyciem tlenu, naczynka aluminiowe otwarte zakres temperatur 30-700°C. Szybkość ogrzewania 1,5-20°C/ minuta. Ciśnienie atmosferyczne – 113hPa.
Wyznaczenie energii aktywacji olejów i tłuszczów jadalnych, współczynnika przedpotęgowego olejów i tłuszczów jadalnych, stałej szybkości reakcji utleniania olejów i tłuszczów jadalnych. PDSC. Praca z użyciem tlenu, naczynka aluminiowe otwarte zakres temperatur 30-700°C. Szybkość ogrzewania 1,5-20°C/ minuta. Ciśnienie atmosferyczne – 113hPa.
Wyznaczenie metodą PDSC (warunki izotermiczne) czasów utleniania tłuszczów. Zakres temperatur 90-150°C. Ciśnienie – 1400kPa, otwarte naczynka aluminiowe, praca z tlenem.
Wyznaczanie ubytku masy substancji organicznych w zależności od temperatury. Pomiar za pomocą termograwimetrycznego analizatora termicznego. Zakres temperatur 50-1000°C, praca z użyciem azotu lub tlenu – ciśnienie atmosferyczne, specjalne naczynka platynowe z ceramicznym spiekiem na uchwycie. Wyznaczanie widm w podczerwieni substancji spożywczych i innych występujących w różnych stanach skupienia tj. ciecze, ciała stałe oraz pasty. Oznaczenie za pomocą spektrometru FT-IR.
Oznaczenie składu kwasów tłuszczowych w tłuszczach roślinnych i zwierzęcych metodą chromatograficzną (GC). Do oznaczania estrów metylowych kwasów tłuszczowych stosuje się aparat YL6100 z detektorem FID, wyposażony w kolumnę kapilarną wypełnioną fazą stacjonarną BPX 70, jako gaz nośny stosuje się azot.
Oznaczenie β-karotenu w produktach spożywczych metodą chromatograficzną (HPLC) po ekstrakcji heksanem.
Analizę chromatograficzną prowadzi się przy użyciu zestawu firmy Dionex z detektorem UV-VIS (Agilent 1200). Rozdział przeprowadza się na kolumnie Onyx Monolithic C18, 100 x 4,6 (Phenomenex). Fazę ruchomą stanowi acetonitryl oraz mieszanina metanolu i octanu etylu.
Współpraca z otoczeniem społeczno-gospodarczym
- Współpraca z firmą Sante A. Kowalski w ramach porozumienia o współpracy CIiTT/36/2013.
- Współpraca z przedsiębiorstwem WITPOL Sp. z o.o. w ramach porozumienia
o współpracy CIiTT/125/2014. - Współpraca z Pracownią Badań nad Mlekiem Kobiecym i Laktacją Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
- Współpraca z przedsiębiorstwem Bakoma Sp. z o.o.
- Współpraca z firmą Sosta Sp. z o.o. w ramach porozumienia o współpracy CIiTT/43/2019.
- Współpraca z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu.
- Współpraca z Instytutem Biotechnologii i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie.
- Współpraca z University of Zagreb w Chorwacji.
Oferta dla szkół i nauczycieli
- Wykłady i ćwiczenia z chemii ogólnej i nieorganicznej dla słuchaczy Studiów Podyplomowych.
- Ćwiczenia i warsztaty z chemii ogólnej, nieorganicznej, organicznej i chemii żywności dla uczniów szkół ponadpodstawowych.
Aparatura
- Chromatograf HPLC Dionex z 3 detektorami (RF 2000 FLUORESCENCE, UVD 170S, ESA)
- Chromatograf GC YL6100
- Termograwimetr TG DISCOVERY wraz ze spektrometrem mas
- PDSC TA Instruments Q200 (ciśnieniowy różnicowy kalorymetr skaningowy) oraz DSC TA Instruments Q20 (różnicowy kalorymetr skaningowy)
- Bomba kalorymetryczna z komputerem.
- Spektrofotometr PERKIN-ELMER LAMBDA 11
- Spektrofotometr Rayleigh UV1601
- Wirówki MPW
- FT-IR PERKIN-ELMER
- Chromatograf przystosowany do kompletnej dwuwymiarowej chromatografii gazowej (producent: Agilent Technologies, typ: GC 7890B) wraz ze spektrometrem mas czasu przelotu (TOF MS, producent: Markes International, typ: BENCH TOF-Select GCXGX TOF MS) oraz automatyczną stacją przygotowania i podawania próbek (autosampler) (producent: CTC, typ: PAL 3 RTC)
- Zestaw do destylacji próżniowej Rotavapor® Essential rozbudowany o pompę próżniową, kontroler próżni i termostat cyrkulacyjny (chiller)
- Polarymetr automatyczny AP-300
- Inkubator z wytrząsaniem KS 4000 ic control IKA
- Autoklaw mikrofalowy MICROJET
- Autoklaw medyczny kl.B 23L SUN23-II