Dni SGGW 2024
Zapraszamy do odwiedzenia naszego stoiska w ramach Dni SGGW w Warszawie, które w tym roku odbędą się w dniach 17-18 maja.
Na naszych stoiskach czeka wiele atrakcji:
17 maja piątek
Katedra Inżynierii Żywności
- W oku mikroskopu – wystawa zdjęć i prezentacja wybranych produktów spożywczych pod mikroskopem stereoskopowym.
- Czarodziejska woda – pokaz pracy liofilizatora – odparowanie lodu i pokazanie punktu potrójnego wody
- Siła świeżości w liofilizatach gości- prezentacja suszonych owoców i warzyw otrzymanych przy zastosowaniu różnych metod suszenia, porównanie jakości organoleptycznej suszy.
- Zgadnij „czym jestem” – konkurs z nagrodami dotyczący identyfikowania wybranych surowców i produktów spożywczych
Kącik dziecięcy
zabawy z dziećmi w namiocie i kąciku na trawie, słomki konstrukcyjne, robienie biżuterii z makaronu, kolorowanki i malowanki o tematyce żywności
Zakład Oceny Jakości Żywności
- Test na rozpoznawanie smaków
Test polega na sprawdzeniu zdolności rozpoznawania czterech podstawowych rodzajów smaku (słodkiego, słonego, gorzkiego i kwaśnego). Osoby uczestniczące w ocenie identyfikują smaki po spróbowaniu wodnych roztworów substancji wzorcowych.
- Test na rozpoznawanie zapachów
W teście sprawdzającym zdolność rozróżniania i definiowania zapachów związanych
z żywnością oceniający rozpoznają zapachy (przygotowane z produktów naturalnych, przypraw, substancji chemicznych) nie znając źródła ich pochodzenia.
Katedra Mikrobiologii
- REBUSY MIKROBIOLOGICZNE – wydrukowane rebusy, które są wypełniane przez dzieci przy stoisku. Za dobre rozwiązanie rebusu uczestnik może poczęstować się słodyczami. Hasłami są podstawowe informacje dot. mikrobiologii w przemyśle spożywczym.
- PUZZLE- układanie obrazów przedstawiających produkty, które są wytwarzane przy pomocy drobnoustrojów (drożdże, pleśnie, bakterie). Za dobre ułożenie – nagroda w postaci słodyczy
- KOLOROWE MIKROORGANIZMY – preparaty barwione w obrazie mikroskopowym
- CO W KOSTCE DROŻDŻY I KISZONKACH SIEDZI? – własnoręczne wykonywanie preparatów mikroskopowych z drożdży piekarskich, soku z kiszonej kapusty oraz ogórków i ich oglądanie pod mikroskopem
- REGIONALNE PRODUKTY FERMENTOWANE – prezentacja produktów
z różnych regionów świata – plakat i pokaz - DROBNOUSTROJE W PRODUKCJI ŻYWNOŚCI – co wiecie o produkcji żywności z wykorzystaniem mikroorganizmów? – produkt, płytka, plansza z opisem i zdjęciem mikroskopowym
- POLSKIE PRODUKTY FERMENTOWANE – Ulotki z instrukcją jak samodzielnie zrobić fermentowane produkty np. buraki, ocet
Koła Naukowe na Wydziale (głównie Koło Naukowe Technologów Żywności)
- „Preparat białka pochodzenia mikrobiologicznego” – prezentacja białka oraz metod jego pozyskiwania. Projekt realizowany w ramach projektu MEiN „Studenckie Koła Naukowe tworzą innowacje”.
- Miody pitne – zaprezentowanie miodów pitnych, które zostały wykonane przez członków KNTŻ.
- Cydry – zaprezentowanie cydrów, które zostały wykonane przez KNTŻ we współpracy z Kołem Naukowym Enologów.
- “Buraki z paki”– zaprezentowanie innowacyjnego produktu, jakim są liofilizowane buraki z dodatkiem przypraw, co stanowi zdrową i szybką przekąskę.
- Quizy z nagrodami – krótkie quizy, o różnym stopniu trudności, z zakresu ogólnej wiedzy o żywności i żywieniu człowieka.
18 maja sobota
Katedra Inżynierii
- W oku mikroskopu – wystawa zdjęć i prezentacja wybranych produktów spożywczych pod mikroskopem stereoskopowym.
- Czarodziejska woda – pokaz pracy liofilizatora – odparowanie lodu i pokazanie punktu potrójnego wody
- Siła świeżości w liofilizatach gości- prezentacja suszonych owoców i warzyw otrzymanych przy zastosowaniu różnych metod suszenia, porównanie jakości organoleptycznej suszy.
- Zgadnij „czym jestem” – konkurs z nagrodami dotyczący identyfikowania wybranych surowców i produktów spożywczych
- Wydrukujmy coś smacznego – prezentacja możliwości wydruku 3D wybranych produktów spożywczych
- Wata cukrowa- produkcja waty cukrowej o różnej barwie dla odwiedzających
Zakład Oceny Jakości Żywności
- Test na rozpoznawanie smaków
Test polega na sprawdzeniu zdolności rozpoznawania czterech podstawowych rodzajów smaku (słodkiego, słonego, gorzkiego i kwaśnego). Osoby uczestniczące w ocenie identyfikują smaki po spróbowaniu wodnych roztworów substancji wzorcowych.
- Test na rozpoznawanie zapachów
W teście sprawdzającym zdolność rozróżniania i definiowania zapachów związanych
z żywnością oceniający rozpoznają zapachy (przygotowane z produktów naturalnych, przypraw, substancji chemicznych) nie znając źródła ich pochodzenia.
Katedra Mikrobiologii
- REBUSY MIKROBIOLOGICZNE – wydrukowane rebusy, które są wypełniane przez dzieci przy stoisku. Za dobre rozwiązanie rebusu uczestnik może poczęstować się słodyczami. Hasłami są podstawowe informacje dot. mikrobiologii w przemyśle spożywczym.
- PUZZLE- układanie obrazów przedstawiających produkty, które są wytwarzane przy pomocy drobnoustrojów (drożdże, pleśnie, bakterie). Za dobre ułożenie – nagroda
w postaci słodyczy - KOLOROWE MIKROORGANIZMY – preparaty barwione w obrazie mikroskopowym
- CO W KOSTCE DROŻDŻY I KISZONKACH SIEDZI? – własnoręczne wykonywanie preparatów mikroskopowych z drożdży piekarskich, soku z kiszonej kapusty oraz ogórków i ich oglądanie pod mikroskopem
- REGIONALNE PRODUKTY FERMENTOWANE – prezentacja produktów
z różnych regionów świata – plakat i pokaz - DROBNOUSTROJE W PRODUKCJI ŻYWNOŚCI – co wiecie o produkcji żywności z wykorzystaniem mikroorganizmów? – produkt, płytka, plansza z opisem i zdjęciem mikroskopowym
- POLSKIE PRODUKTY FERMENTOWANE – Ulotki z instrukcją jak samodzielnie zrobić fermentowane produkty np. buraki, ocet
Koła Naukowe na Wydziale (głównie Koło Naukowe Technologów Żywności)
- „Preparat białka pochodzenia mikrobiologicznego” – prezentacja białka oraz metod jego pozyskiwania. Projekt realizowany w ramach projektu MEiN „Studenckie Koła Naukowe tworzą innowacje”.
- Miody pitne – zaprezentowanie miodów pitnych, które zostały wykonane przez członków KNTŻ.
- Cydry – zaprezentowanie cydrów, które zostały wykonane przez KNTŻ we współpracy z Kołem Naukowym Enologów.
- “Buraki z paki”– zaprezentowanie innowacyjnego produktu, jakim są liofilizowane buraki z dodatkiem przypraw, co stanowi zdrową i szybką przekąskę.
- Quizy z nagrodami – krótkie quizy, o różnym stopniu trudności, z zakresu ogólnej wiedzy o żywności i żywieniu człowieka.
Tegoroczne Dni SGGW przebiegają pod hasłem sojuszu UNIgreen
Patronat sojuszu, który łączy 8 europejskich uczelni przyrodniczych – poza SGGW także Agricultural University of Iceland, Agricultural University-Plovdiv (Bułgaria), Haute École de la Province de Liège (Belgia), Polytechnic University of Coimbra (Portugalia), Supbiotech (Francja), Università di Modena e Reggio Emilia(Włochy), Universidad de Almería (Hiszpania) – oznacza wiele ciekawych punktów programu – nie tylko podczas samych Dni SGGW 17 i 18 maja, ale niemal przez cały tydzień pomiędzy 14 a 18 maja. Do udziału w nich zapraszamy studentów oraz przedstawicieli naszej społeczności akademickiej.